Telefonos játék segít a krónikus fájdalmak leküzdésében

A krónikus fájdalom világszerte egyre több embert érint. Az amerikai National Library of Medicine szerint a felnőttek 20 százaléka szenved valamilyen formájától. Egy izraeli startup olyan videojátékot fejlesztett ki telefonra, amelynek célja, hogy a krónikus fájdalmakkal küzdő emberek idegrendszerét kezelje, és ezzel enyhítse szenvedésüket.

A Tel-Avivban és New Yorkban működő TrainPain nevű cég által készített játék célja, hogy a felhasználók javítsák agyuk természetes képességét a fájdalom csillapítására – írja a nocamels.com-ra hivatkozva a zsido.com.

A játék ugyanúgy letölthető iOS vagy Android készülékre, mint bármely más alkalmazás. Tartozik hozzá azonban egy körülbelül fülhallgatótok méretű eszköz, amely Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonhoz vagy a tablethez. Az egyik kis pulzáló tappancsot a krónikus fájdalmakhoz közeli területen, például a térdnél vagy a vállnál, a másikat pedig ugyanott, a test ellentétes oldalán kell feltenni. A játékban elvégzendő feladatok alapján indulnak a rezgések a megfelelő helyre.

Az idegrendszer képes változtatni a fájdalomérzetünket, de eddig nem voltak olyan eszközök, amelyekkel ezt a funkciót át lehetett volna „programozni”

– mondják a fejlesztők.

Ahogy a felhasználó játszik, az algoritmusok mérik és tanulják az érzékszervi képességeit, és beállítják a feladatok nehézségét. Az, hogy a játékosnak mennyire sikerül a megfelelő módon teljesítenie a feladatot, jelzi, hogy reagál a kezelésre, és mennyire képes figyelmen kívül hagyni a fájdalmát. A kutatók már 10 perc alatt is különbséget látnak a fájdalommal küzdő és az egészséges emberek között az adatok alapján. Minden szint után a játékos visszajelzést kap a fejlődéséről, valamint hasznos tanácsokat az egészségével kapcsolatban.

Okosöntözés: rengeteg vizet lehet megspórolni egy új izraeli technológiával

Egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett ki, amely hatalmas mennyiségű értékes vizet takaríthat meg a mezőgazdaságban.