Nekifeszült az izraeli védelmi miniszter Netanjahunak

Komoly politikai vihart kavart Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján, amikor nyilvánosan bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnök határozatlanságát abban a kérdésben, hogy ki fogja kormányozni Gázát a Hamász palesztin terroristaszervezet legyőzése után.

A mostani volt Gallant első sajtótájékoztatója hónapok óta, és ez volt a legélesebb kritika az izraeli háborús kabinet egyik vezető tagjától a háború október 7-i kezdete óta. A nézeteltérés Gallant és Netanjahu között hónapok óta tartó feszültség után tört ki, és miután a hét elején olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint az IDF magas rangú tisztjei úgy vélik, hogy a Hamásszal szembeni kormányzási alternatíva hiánya arra kényszerítette az IDF-et, hogy visszatérjen és harcoljon olyan területeken, amelyeket már kiürítettek.

Gallant úgy érvelt, hogy „a határozatlanság lényegében egy olyan döntés”, amely két rossz eredmény egyikéhez vezet: A Hamász uralmának folytatása, vagy az IDF ellenőrzése a gázai civil lakosság felett.

„Felszólítom Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozzon döntést, és jelentse ki, hogy Izrael nem fog polgári ellenőrzést bevezetni a Gázai övezet felett, hogy Izrael nem fog katonai kormányzást bevezetni a Gázai övezetben, és hogy a Hamásszal szemben azonnal felállítanak egy kormányzati alternatívát a Gázai övezetben”

– mondta Gallant.

Majd hozzátette:

„Nehéz döntéseket kell hoznunk országunk jövője érdekében, minden más lehetséges megfontolás fölé helyezve a nemzeti prioritásokat, még akkor is, ha ez személyes vagy politikai költségekkel járhat”.

Gallant megjegyzései azonnal reakciók viharát váltották ki a magas rangú miniszterek részéről, és maga Netanjahu is gyorsan reagált egy videónyilatkozattal.

„Nem vagyok hajlandó Hamasztánt Fatahsztánnal helyettesíteni”

– mondta Netanjahu utalva a Palesztin Hatóság mögött álló Fatah szervezetre.

Mi mentheti meg Izraelt?

A diaszpórai-zsidóknak vissza kell helyezniük a nemzetet a vallásba, az izraeli zsidóknak pedig vissza kell helyezniük a vallást a nemzetbe.

„Amíg a Hamász talpon marad, addig semmilyen más szerv nem fog belépni a gázai civil ügyek irányítására, különösen nem a Palesztin Hatóság”

, amely Netanjahu szerint

„támogatja a terrort, a terrorra nevel, és finanszírozza a terrort”.

„Az első feltétel, hogy előkészítsük a terepet egy új testület számára, a Hamász megsemmisítése, mégpedig kifogások nélkül”

– mondta a miniszterelnök.

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter azt követelte, hogy Netanjahu azonnal hozzon döntést a Palesztin Hatóság Gázai övezetbe való belépésének megtiltásáról, majd

„kényszerítse Gallantot, hogy válasszon a kormány politikájának megvalósítása és a lemondás között”.

„Az a kormány, amelyhez én is tartozom, nem fogja folytatni a korábbi „koncepciót” és nem fog létrehozni egy olyan palesztin államot, amely veszélyezteti Izrael létét”

– jelentette ki Szmotrich.

Yariv Levin igazságügyi miniszter írásos nyilatkozatában kijelentette:

„Izrael népe nem hajlandó szégyent hozni. Izrael népe nem hajlandó arra, hogy egy olyan Oslo 2. folyamatba vezessék, amely Izraelt egy újabb katasztrófába sodorja és nem fog beleegyezni abba, hogy Gázát a terrorista Palesztin Hatóság ellenőrzése alá adják át. Izrael népe tudja, hogy Izrael biztonságát csak a győzelemre való elszántsággal lehet elérni, és nem az alantas terroristák és különböző szervezeteik csendjére támaszkodva”.

Benny Gantz tárca nélküli miniszter támogatta Gallantot és kijelentette:

„A védelmi miniszternek igaza van – a vezetés felelőssége az, hogy azt tegye, ami az országnak jó, bármi áron”

számol be a The Jerusalem Post.

Még él a cionizmus

Ma 76 éves a zsidó állam. Jonathan Tobin véleménycikke.