Nem szabad hinni az ENSZ-nek, ha a gázai halottak számáról van szó

Egy nappal azután, hogy az ENSZ szóvivője „a háború ködét” hibáztatta amiért korábban kétszer annyira becsülték a gázai női és gyermek áldozatok számát, a világszervezet most azt mondja, hogy a háború okozta gázai halálos áldozatok száma összességében nem változott.

Miután a média széles körben foglalkozott azzal, hogy az ENSZ a „háborús ködre” hivatkozott, amiért korábban jelentősen többre becsülte Gázában áldozatul esett gyermekek- és nők számát, amely becslést később mintegy 50%-kal csökkentett -, Farhan Haq, António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni az ENSZ álláspontját.

A Hamász által közölt összesített halálos áldozatszám nem változott, a terrorszervezet azonban Haq szerint úgy döntött, hogy minden halottat „azonosított” vagy „azonosítatlan” kategóriába sorolja.

„Nem hiszem, hogy a számok célja, hogy visszatérjenek a korábbi számok szerinti bontáshoz” – mondta Haq.

„Ami világos, hogy a számok minden kategóriában emelkedni fognak, ahogy az azonosítatlan holttesteket azonosítják”

– tette hozzá Haq.

„Ez része annak a folyamatnak, amely biztosítja, hogy minden kategóriában az összes halálos áldozatszámot megfelelően ellenőrizzük.”

Azonban nem világos, hogy mit jelent az „azonosítatlan” haláleset. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium április 6-án kijelentette, hogy „hiányos adatokkal” rendelkezik több mint 11 000 gázai halálesetről, amelyeket állítása szerint dokumentált. Ez azt jelenti, hogy mindegyikről hiányzott egy-egy kulcsfontosságú adat, beleértve a személyazonosító számot, a teljes nevet, a születési dátumot vagy a halál időpontját.

Úgy tűnik, a számok nem stimmelnek.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala a Hamász adataira hivatkozott, amikor május 6-án arról számolt be, hogy 34 735 halálos áldozat volt, köztük több mint 9 500 nő és több mint 14 500 gyermek.

Két nappal később az OCHA ugyanezekre a Hamász-adatokra hivatkozott, és arról számolt be, hogy a 34 844 áldozatból 24 686 „azonosított”, köztük 4959 „azonosított” nő és 7797 „azonosított” gyermek.

A május 6-i és május 8-i OCHA bejelentések együttesen azt sugallják, hogy legalább 4541 „azonosítatlan” nő és legalább 6703 „azonosítatlan” gyermek – vagyis legalább 11 244 „azonosítatlan” nő és gyermek együttesen.

Ordasat hazudik a Hamász a gázai háború civil halottainak számát illetően

Biztos, hogy vakon kell hinni egy terrorszervezetnek, amelynek célja épp a Nyugat átverése és csapdába csalása?

De hogyan lehetséges, hogy 11 244 „azonosítatlan” nő és gyermek van, és az OCHA május 6-i adatai szerint – 24 686 „azonosított” haláleset 34 844-ből, a többi feltehetően „azonosítatlan” – 10 158 „azonosítatlan” haláleset?

Az említett adatok szerint ez azt jelentené, hogy nincsenek „azonosítatlan” férfi halálos áldozatok.

A Hamász azt állítja, hogy az „azonosított” áldozatok 40%-a felnőtt férfi. Ez azt is jelentené, hogy nem lennének „azonosítatlan” áldozatok az idősek között – a Hamász állítása szerint ez a kategória az összes „azonosított” áldozat 8%-át teszi ki.

Anne Bayefsky, a Touro Institute on Human Rights and the Holocaust igazgatója és a Human Rights Voices elnöke a Jewish News Syndicatenek elmondta, hogy az ENSZ „október 8. óta szisztematikusan hamis számokat robbantott ki a palesztin áldozatokról világszerte”.

„A forrásuk mindig a Hamász volt, jól tudva, hogy a Hamásznak érdeke fűződik ahhoz, hogy hazudjon a számokról”

– mondta.

„Egybe számolják a civil és a harcos áldozatokat, tudván, hogy a Hamász harcosainak megölése legális, a civil áldozatok jogszerűsége pedig teljesen más mércéktől függ.

Amit szintén félremagyaráznak.”

A globális szervezet „úgynevezett ‘humanitárius’ számai nullával számolják az izraeli humanitárius szükségletet” – tette hozzá.

„Ez nem matematika. Ez antiszemitizmus”.

David Adesnik, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért vezető munkatársa és kutatási igazgatója elmondta, hogy hónapok óta ismert, hogy a gázai médiahivatal „lehetetlen állításokat tesz a Gázában megölt nők és gyermekek számáról”.

„A GMO számai még a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium számaihoz képest is kirívóak, amely a maga nemében már bizonyítottan hamis”

– mondta.

„A Hamásztól azonban nem meglepő a hazugság. Ám sokkal nehezebb megmagyarázni, hogy az ENSZ állítólagos szakértői hogyan lehettek ilyen sokáig ilyen hiszékenyek”.

A ENSZ statisztikái szerint 10 ezer (!) gázai civil támadt fel egy hónap alatt

A nemzetközi sóhivatal a „háborús ködöt” okolja a halott gázai civilek számának elszámolásáért.