„Nem vagyok hős” – arab férfi mentett ki a viharos tengerből egy zsidó tinilányt

Két fiatal férfi hősiesen kimentett egy 15 éves lányt, aki Naharija egyik strandjánál a háborgó vízben fuldoklott.

A pénteki eset helyszínén készült videofelvételeken látható, amint kihúzzák az eszméletlen lányt a Földközi-tengerből. A Magen David Adom mentőszolgálata gyorsan a naharijai Galilei Orvosi Központba szállította a lányt. A kislány a kórház intenzív osztályára került, ahol azóta javult az állapota.

Az egyik férfi, a 32 éves Adham Nabulszi a Ynetnek adott interjúban beszélt a mentésről. „Nem akarom azt mondani, hogy hős vagyok.

Sikolyokat hallottam, és habozás nélkül odamentem.

Láttam a lányt, a feje a víz alatt, teljesen magatehetetlenül. Nem is gondolkodtam azon, hogy átugorjam-e a kerítésen és lemenjek a sziklák közé. Egy másik sráccal, akit nem ismertem, felhoztuk a lányt a sziklákra.”

Egy arab és zsidó énekes együtt énekelték a „Halleluja”-t az egyik izraeli televíziós versenyen

A dalt eredetileg Leonard Cohen zsidó énekes-dalszerző komponálta és 1984-ben jelent meg.

„Szerintem nem az a lényeg, hogy egy arab srác megmentett egy zsidó lányt.

Ha van egy lélek, akinek segítségre van szüksége, akkor segíteni kell, anélkül, hogy figyelembe vennénk az illető véleményét vagy közösségét. Ez az érzés a Koránban is visszaköszön: Aki megment egy életet, az olyan, mintha az egész emberiséget mentette volna meg.”

Nabulszi az interjú során aggodalmát fejezte ki az általánosabb társadalmi kérdések, különösen az arab közösségen belüli, egymással szembeni erőszak miatt is. „Ebből az alkalomból szeretném elmondani, hogy fájdalmat okoz nekem, ha a közösségünkre gondolok” – tette hozzá.

Szeretheti-e egymást egy zsidó és egy palesztin?

Ezt a kérdést teszi fel az izraeli iskolákban betiltott, de nemzetközi sikert arató zsidó-arab love story, amely most már magyarul is olvasható. Hajdú Tímea írása.