Vajon mit mond majd Biden az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban?

Joe Biden amerikai elnök a jövő héten beszédet mond az izraeli holokauszt emléknapja alkalmából az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban, miközben az Egyesült Államok eddig soha nem látott Izrael-ellenes tüntetéshullámmal szembesül az egyetemeken és az antiszemitizmus drámaian megnőtt az országban.

A Fehér Ház és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum tisztviselői szerdán megerősítették a Haaretz című lap értesülését, miszerint Biden lesz a főszónok május 7-én, a Jom HaSoán, az izraeli nemzeti holokauszt emléknapon. Az ünnepségen számos korábbi elnök is felszólalt már.

Biden lapértesülések szerint beszámol majd az antiszemitizmus elleni küzdelemre egy éve bevezetett stratégiájának eredményeiről.

Amikor a stratégiát 2023 májusában bemutatták, Biden ígéretet tett arra, hogy egy éven belül végrehajtja azt.

Biden beszéde annál is inkább aktuális, mert az ország egyetemein elszaporodtak a palesztinbarát tüntetések. Kedd este több száz tüntetőt tartóztattak le New Yorkban és országszerte, amikor a rendőrség lecsapott a táborokra, amelyek az egyetemi vezetők szerint veszélyt jelentenek a közbiztonságra. Számos zsidó diák ezeken az egyetemeken azt állítja, hogy megfélemlítéssel és gyűlöletbeszéddel szembesült.

Rohamrendőrök pucolták ki az antiszemita csőcselék által elfoglalt Columbiát

A tiltakozásban részt vevő diákokat már elkezdték értesíteni hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről.