Joe Biden: Az egyetemi tüntetések nem érik el a céljukat

„Joguk van tiltakozni, de nincs joguk káoszt okozni” – mondta Biden az amerikai egyetemeken futótűzként terjedő Izrael-ellenes, terrorpárti tüntetésekkel kapcsolatos beszédében a Fehér Házban.

„A vagyontárgyak lerombolása nem békés tiltakozás, hanem törvényellenes. A vandalizmus, a birtokháborítás, az ablakok betörése, az egyetemek bezárása, az órák és a diplomaosztók törlése – mindezek egyike sem békés tiltakozás” – állítja, utalva az Izrael-ellenes tüntetők által a Columbia Egyetemen, a Dél-Kaliforniai Egyetemen, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen és más egyetemeken végrehajtott akciók sorára.

„Embereket fenyegetni, megfélemlíteni, félelmet kelteni az emberekben nem békés tiltakozás hanem törvénysértés”

– folytatja Biden.

„Amerika egyetlen egyetemén sem lehet helye az antiszemitizmusnak vagy a zsidó diákok elleni erőszakos fenyegetéseknek”

– fogalmazott Biden.

„Megértem, hogy az embereknek erős érzéseik és mély meggyőződésük van. Amerikában tiszteletben tartjuk és megvédjük a jogukat, hogy ezt kifejezzék, de ez nem jelenti azt, hogy bármit szabad”

– magyarázta az amerikai elnök, aki hozzátette,

„Ezt erőszak, rombolás, gyűlölet nélkül és a törvény keretein belül kell megtenni”.

„Félreértés ne essék, elnökként mindig meg fogom védeni a szólásszabadságot, de ugyanilyen határozottan ki fogok állni a jogállamiság mellett is”

– állítja.

„Mindannyian láttunk képeket, és ezek két alapvető amerikai alapelvet tesznek próbára: Az első a szólásszabadsághoz való jog – hogy az emberek békésen gyülekezzenek és hallassák hangjukat. A második a jogállamiság. Mindkettőt fenn kell tartani.

Nem vagyunk egy olyan tekintélyelvű nemzet, ahol elhallgattatjuk az embereket, vagy elnyomjuk az ellenvéleményt. Az amerikai népet meghallgatják.”

„Valójában a békés tiltakozás a legjobb hagyománya annak, hogy az amerikaiak hogyan reagálnak a következetes kérdésekre. De nem is vagyunk törvénytelen ország. Civil társadalom vagyunk, és a rendnek kell uralkodnia”

– hangsúlyozta Biden.

„Történelmünk során gyakran szembesültünk ilyen pillanatokkal, mert nagy, sokszínű, szabadon gondolkodó és szabadságszerető nemzet vagyunk” – folytatja az amerikai elnök.

„Az ilyen pillanatokban mindig vannak olyanok, akik politikai haszonszerzésért rohannak. De ez nem a politika pillanata. Ez a tisztánlátás pillanata.”

„Tehát hadd legyek világos: az erőszakos tiltakozás nem védett, a békés tiltakozás igen” – tette hozzá Biden.

Az amerikai rendőrség lesújt az Izrael-ellenes egyetemi tüntetőkre

Legalább 17 palesztin-párti tüntetőt letartóztattak. Futótűzként terjed az antiszemitizmus az amerikai egyetemeken.