Hűha: Palesztin diákok támadták meg az Izraelbe delegált európai nagyköveteket

A Birzeit Egyetemen történt incidensről készült videókon látható, amint a diákok leveszik a cipőjüket és megdobálják vele a német nagykövetet és más uniós képviselőket.

A Palesztin Hatóság területén, Rámalláhban található Birzeit Egyetem diákjai megtámadták Oliver Owcza, a Palesztin Hatóságba delegált német nagykövetet, valamint az Európai Unió több nagykövetét és külföldi tisztviselőjét, köztük Steffen Seibert, Németország izraeli nagykövetét.

A diákok az egyetem területén lévő palesztin múzeumból kiszorították a diplomatákat, azt állítva, hogy ez egy „a gázai háború német támogatása elleni tiltakozás” része.

Al Mayadeen English on Twitter: „Palestinian students at #Birzeit University in Ramallah kicked out the #German Ambassador to „Israel” over his country’s complicity in the ongoing #genocide.#Palestine pic.twitter.com/aeZFzQEEwu / Twitter”

Palestinian students at #Birzeit University in Ramallah kicked out the #German Ambassador to „Israel” over his country’s complicity in the ongoing #genocide.#Palestine pic.twitter.com/aeZFzQEEwu

A közösségi médiában olyan videók keringtek, amelyeken Seibert futva hagyja el az egyetemet, miközben a diákok üldözik, akik cipőikkel dobálták őt. A diákok betörték annak az autónak a szélvédőjét is, amelyben a nagykövet menekült, és azt kiabálták: „Kifelé!”.

„A békés tiltakozásnak és párbeszédnek mindig megvan a helye. Sajnáljuk, hogy az uniós misszióvezetők mai találkozóját a birzeiti Nemzeti Múzeumban a tüntetők indokolatlanul megzavarták” – írta Owcza nem sokkal a látogatás után X-fiókján.

„Mindazonáltal továbbra is elkötelezettek maradunk a palesztin partnereinkkel való konstruktív együttműködés mellett!”

Falasteen on Twitter: „The moment the Palestinian students of #Birzeit university kick out the uncivilized German ambassador who was visiting a museum near by the university! Ramallah, West Bank 4/30/2024 pic.twitter.com/DZ9I6Kg58e / Twitter”

The moment the Palestinian students of #Birzeit university kick out the uncivilized German ambassador who was visiting a museum near by the university! Ramallah, West Bank 4/30/2024 pic.twitter.com/DZ9I6Kg58e

Nem ez az első eset, hogy európai diplomatákat üldöznek el palesztin tüntetők. Egy 24 évvel ezelőtti hasonló incidens során Lionel Jospin akkori francia miniszterelnököt is elzavarták ugyanarról az egyetemről.

Jospin 2000. február 27-én tartott előadást az egyetemen, amely feldühítette a diákokat. Válaszul kövekkel dobálták meg, és kikergették az intézményből.

Berlinben nincs helye a gyűlöletnek: feloszlatták a „Palesztina-kongresszust”

A zsidó hitközség hálás a berlini rendőrség határozott fellépéséért.

Izraelnek nagyon nem tetszik a német kormány legújabb döntése

Jeruzsálem csalódottságának adott hangot Berlin bejelentése miatt.