A német kalifátusért tüntetnek Hamburgban az iszlamisták

Nagyszabású „iszlamofóbia elleni” tüntetést tartottak szombaton az észak-németországi Hamburg városában. A német hatóságok szerint a rendezvényt egy „bevett szélsőséges csoporttal” kapcsolatban álló személy szervezte.

A dpa hírügynökség által idézett és a városi hatóságok hivatalos portálján közzétett rendőrségi adatok szerint mintegy 1 100 tüntető vett részt a megmozduláson. A közösségi médiában felbukkant fotókon és videókon látható, hogy a nagy tömeg jelentős területet foglalt el a belvárosi Steindamm utca mentén.

Látható volt, hogy a résztvevők „Németország = az értékek diktatúrája” és „A kalifátus a megoldás” feliratú plakátokat tartanak a kezükben.

A plakátokon és transzparenseken néhány palesztinbarát jelszó is látható volt, például „Palesztina megnyerte az információs háborút”. A tüntetők a rendezvény során többször is azt skandálták, hogy „Allahu Akbar”, amire a szónokok többször is felszólították őket.

A német média által idézett szervezők szerint a gyűlést azért szervezték, hogy tiltakozzanak az általuk iszlamofóbnak nevezett politika és a németországi muszlimok ellen, állítólag a médiában zajló dezinformációs kampány ellen. A felszólalók „olcsó hazugságokkal” és „gyáva tudósításokkal” vádolták a politikusokat és az újságírókat az Izrael és a gázai Hamász palesztin terrorista szervezet között zajló konfliktus közepette.

Filip Dewinter on Twitter: „Islamisering next level: Meer dan duizend moslims betoogden gisteren in #Hamburg voor een kalifaat in #Europa… Het proces van #omvolking en #islamisering nadert langzaam maar zeker zijn voltooiing! pic.twitter.com/6CcfTvyPdp / Twitter”

Islamisering next level: Meer dan duizend moslims betoogden gisteren in #Hamburg voor een kalifaat in #Europa… Het proces van #omvolking en #islamisering nadert langzaam maar zeker zijn voltooiing! pic.twitter.com/6CcfTvyPdp

A tüntetésen felszólalók az iszlám kalifátus létrehozására is felszólítottak. A közösségi oldalakon közzétett videók némelyikén az egyik szónok a kalifátust dicsérte, mint „rendszert, amely … biztonságot nyújt”, miközben kijelentette, hogy Németországban „gyűlölik” és „démonizálják”. A tömeg ezekre a kijelentésekre „Allahu Akbar” skandálással válaszol.

A gyűlés szervezőjét a Hamburger Morgenpost című újság a 25 éves Joe Adade Boatengként azonosította, aki német állampolgár és egy önjelölt „imám”, aki a lap szerint „iszlamista propagandát” terjeszt a közösségi médiában, többek között a TikTok-on.

A médiajelentések szerint a férfi tagja volt a „Muszlim Interaktiv” csoportnak is – egy olyan szervezetnek, amelyet a német belbiztonsági szolgálat (BfV) hivatalosan „bevett szélsőséges csoportnak” minősített.

Ez a státusz Németországban nem vezet automatikus betiltáshoz, de lehetővé teszi a biztonsági tisztviselők számára, hogy a csoport tagjait a rendelkezésre álló összes hírszerzési eszközzel – beleértve a titkos megfigyelést, a bizalmas informátorokat és a telefonlehallgatást – célba vegyék.

A német rendőrség közölte, hogy nagy erőket vetett be a rendezvényre, amely „békésen”, incidensek nélkül ért véget. A közösségi médiára felkerült videókon azonban nem látszik nagyobb rendőri jelenlét.

Elraboltak és megerőszakoltak egy zsidó nőt Franciaországban

A migránsok által lakott környéken élő gyanúsított állítólag azt mondta, hogy tetteivel „bosszút állt Palesztináért”.