Csoda: egy könyv mentette meg a fiatal izraeli katona életét

Mose Chájim Luzzato rabbi Meszilát jesárim (Igazak útja) című könyvét magyarázó kötet mentette meg egy izraeli katona életét, írja a ynet.
A húszéves Ávráhám Moskovitz Khán Juniszban sérült meg a Hámász terroristáival vívott harcok közben. A közelében felrobbant akna repeszeinek jelentős részét felfogta a zsebében hordott könyv, sokkal súlyosabb, potenciálisan nagy vérveszteséget okozó és életveszélyes állapothoz vezető sérülésektől mentve meg a fiatalembert.

Hogy miért pont Eliézer Kastiel rabbi Leckék az Igazak útjához című kötete volt nála?

„Mielőtt bevonultam, nem sokat forgattam a Meszilát jesárimot. Inkább a Talmudot szeretem tanulni. De szolgálatom ideje alatt úgy éreztem, valami mélyebbre van szükségem, valamire, ami a lelkemhez szól.

Láttam, hogy többen is tanulják ezt a Kastiel rabbi magyarázataival ellátott könyvet, annak is a kifejezetten katonák számára készített zsebkönyv változatát. Csodálatos. Úgy vélem, minden vallásos katona rengeteget tanulhatok belőle, de ajánlom a szekuláris bajtársaimnak is, mert számukra is hasznos lehet. Elolvasok egy szakaszt és utána órákig töprengek rajta.”

Arra a kérdésre, hogy vajon erőt adott-e a könyv, Moskovitz így felelt: „A Gáza-övezetben lenni kemény feladat. Hetekig zuhanyzás és telefon nélkül, folyamatos veszélyben, és az ember néha felteszi magának a kérdést, hogy tulajdonképpen miért is teszi mindezt. Amikor csak időm engedte, tanulmányoztam ezt a könyvet, és amikor az ember ezt olvassa, megérti, hogy

a világon nem minden a személyes egóról szól, és a pillanatként eltűnő életnél mélyebb jelentések is léteznek…

A könyv ír az e világ és a túlvilág kapcsolatáról, arról, hogy ez a világ bizonyos szempontból felkészülés a következőre. Ha az ember az életére egy nagyobb egész részeként tekint, akkor sokkal kevésbé fél. Ha az ember tudja, hogy ha ne adj Isten történik vele valami, akkor sincs mindennek vége, különösen, ha másokért és a népéért tette, amit tett, akkor azt is tudja, hogy helyesen cselekedett. Az eljövendő világ gondolata csökkenti a félelmet, az aggodalmat. Rengeteg erőt ad.”

A sérüléséből majdnem teljesen felépült fiatalember mindenképpen vissza szeretne menni az egységéhez és folytatni a harcot, ahogy az orvosok zöld utat adnak. „Remélem hamarosan visszatérhetek. A barátaim harcolnak, ott kell lennem velük.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.