A háború idén sem tántorította el az ukrajnai zsidókat a pészahi készülődéstől

Idén már harmadszorra ünneplik az ukrajnai zsidók háborús körülmények között a kivonulás ünnepét, ám az orosz előretörés és a csökkenő nyugati támogatás különösen nehéz helyzet elé állítja a közösséget – írja az Anash.

Az ország egyik legnagyobb hitközségében, Dnyipróban már másfél hónapja készülnek peszáchra. Ez idő alatt 169 település 45 ezer zsidó családja számára szállítottak ki ünnepi egységcsomagot, melybe kézi és gépi macesz, bor, szőlőlé, szédertál, serlegek, az ünnep témájához kapcsolódó játékok, szombati gyertyák, a peszáchi szabályokat tartalmazó útmutató és ukrán fordítással ellátott hágádá került. A csomag összeállításánál ügyeltek arra, hogy elsősorban Ukrajnában működő üzemekből szerezzék be a hozzávalókat. A maceszek például Kijevben, illetve a tavalyi ünnep előtt egy orosz drón által megrongált dnyiprói kóser sütödében készültek.

A csomagok mellett közösségi széderek is várják az ünneplőket Ukrajna 41 városában, melyekre összesen húszezer embert várnak.

Idén első alkalommal a fronton harcoló zsidó katonák sem maradnak ki a széderből. Róluk Jáákov Sziniakov tábori rabbi gondoskodik, aki munkatársai segítségével a harcoló alakulatokat végiglátogatva oszt ki peszáchi egységcsomagokat. Egy hónappal ezelőtt hasonló akciót hajtottak végre purim kapcsán, amikor számos helyen tartottak megilaolvasást a zsidó katonáknak.

„Még a legsötétebb rémálmainkban sem gondoltuk, hogy idén is a háborús fenyegetés árnyékában kell a peszáchot ünnepelnünk, miközben Izraelben élő testvéreink is véres háborút vívnak ellenségeinkkel. Ezzel együtt erősek vagyunk és igyekszünk annyira a szabadság szellemében ünnepelni, amennyire csak lehet.

Nincs olyan háború vagy nehézség, mely elvenné a kedvünket attól, hogy zsidóként éljünk. Azért imádkozunk, hogy még idén, az ünnep előtt beteljesedjen a tavalyi széder végén elmondott kívánságunk: Jövőre Jeruzsálemben!” – mondta Meir Stambler rabbi, a Chábád dnyiprói küldötte.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.comoldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.