London: Letartóztatással fenyegettek meg egy békésen sétáló kipás zsidót

A CAA vezetőjének, Gideon Falternek azt mondták, hogy jelenléte „békétlenséget” okozhat a palesztinbarát tüntetésen.

A londoni rendőrség egyik tisztje azzal fenyegette meg egy rasszizmusellenes csoport vezetőjét, hogy letartóztatja, mert a múlt hétvégén London központjában tartott gázai tüntetésen „láthatóan zsidó” volt.

A múlt szombati felvonulásról készült videón látható, amint a rendőr fizikailag megakadályozza, hogy a Campaign Against Antisemitism (Kampány az antiszemitizmus ellen) vezérigazgatója, Gideon Falter átkeljen az utcán.

A rendőr letartóztatással fenyegette meg Faltert, arra hivatkozva, hogy „megzavarja a többi ember békéjét”, és közölte vele, hogy London utcáin nincs biztonságban [mint kipás zsidó].

„Én csak egy zsidó vagyok Londonban, aki megpróbál átkelni az úton”

– válaszolta Falter.

A rendőr erre így válaszolt:

„Ön teljesen nyíltan zsidó. Ez egy palesztinbarát felvonulás. Nem vádolom önt semmivel, de aggódom a jelenlétére adott reakció miatt”.

Később a videón Faltert letartóztatással fenyegették meg, ha nem hagyja el a területet: „Most egy egységnyi ember [rendőrök] van itt, és ki fogják kísérni a területről, hogy szabadon járhasson el a dolgára, menjen oda, ahová akar. Vagy ha úgy dönt, hogy marad, mert a többi emberrel együtt békétlenséget okoz, akkor letartóztatjuk”.

Campaign Against Antisemitism on Twitter: „”You are quite openly Jewish. This is a pro-Palestinian march. I am not accusing you of anything, but I am worried about the reaction to your presence.”Enough is enough. It is time for a major change.On Saturday 27th April – the next anti-Israel march – we are asking you,… pic.twitter.com/lfJr7UZnif / Twitter”

„You are quite openly Jewish. This is a pro-Palestinian march. I am not accusing you of anything, but I am worried about the reaction to your presence.”Enough is enough. It is time for a major change.On Saturday 27th April – the next anti-Israel march – we are asking you,… pic.twitter.com/lfJr7UZnif

Az egyik Izrael-ellenes tüntető azt mondta Falternek: „A rendőrség nem fog segíteni önnek ebben a helyzetben”, és megfenyegette, hogy követni és filmezni fogja.

A CAA közösségi médián közzétett nyilatkozatában Falter azt mondta, hogy nem hibáztatja a rendőröket a kialakult helyzetért.

„Ezeket a rendőröket hétről hétre lehetetlen helyzetbe hozzák, arra kérik őket, hogy nagyon kevés rendőrrel hatalmas tüntetéseket felügyeljenek, ahol a rasszizmustól kezdve a terrorizmus dicsőítésén át az erőszakig mindenféle bűncselekmény megjelenik”.

Falter felszólította támogatóit, hogy április 27-én, egy újabb Izrael-ellenes londoni tömeggyűlésen sétáljanak vele.

„Elég volt! Itt az ideje a nagy változásnak”

– mondta.

„Arra kérjük Önöket, akár zsidók, akár nem, hogy álljanak ki a tolerancia és a tisztesség mellett, amelyre ez az ország oly joggal büszke, egyszerűen azzal, hogy elmennek sétálni”.

A londoni rendőrség szóvivője azt mondta: „Tudomásunk van erről a videóról, és teljes mértékben elismerjük az aggodalmat, amit okozott, nemcsak a benne szereplő személyeknek, hanem mindenkinek, aki megnézi.”

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban közlekedjen a fővárosban”

– tették hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A londoni rendőröket már a horogkereszttel tüntető palesztinok sem zavarják

Egy Izrael-ellenes felvonuláson járőröző rendőr szerint „a kontextustól függ”, hogy a horogkereszt megjelenítése bűncselekmény-e vagy sem.