Amerikai tisztviselők szerint órákon belül megtámadhatják Izraelt

Két amerikai tisztviselő szerint Irán több mint 100 drónt és több tucat rakétát indíthat pénteken Izrael ellen, katonai bázisokat célozva – derül ki a CBS News jelentéséből. A támadás nagyságrendje kihívást jelenthet Izrael számára, mondták a tisztviselők.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök péntek délutánra konzultációra hívta össze a biztonsági apparátus vezetőit a közelgő iráni csapással kapcsolatban.

India és Franciaország pénteken utazási figyelmeztetést adott ki a térségre, csütörtökön pedig az Egyesült Államok arra szólította fel izraeli állampolgárait, hogy ne utazzanak a központi területeken, Beer-Seván és Jeruzsálemen kívülre.

A CBS beszámolójában idézte Sima Shine biztonsági szakértőt és volt Moszad-tisztviselőt, aki szerint ez egy veszélyes és aggasztó pillanat a régió számára.

„Megpróbálják majd a hadsereg vagy valamilyen katonai eszköz ellen elkövetni”

– jósolta Shine az iráni támadásról. „De a kérdés az okozott kár lesz. Ha sok sérült, halott vagy sérült ember lenne… Azt hiszem, ez egy hatalmas eszkaláció lehetőségét hordozza magában”.

Izrael azóta készül egy Iránból vagy megbízottjaiból érkező támadásra, hogy a múlt héten megölték az iráni Forradalmi Gárda Kudsz erőinek egyik magas rangú tagját Damaszkuszban.

A hadsereg nem jelentett be különleges védelmi intézkedéseket, amelyeket az izraelieknek meg kellene tenniük, de éberségre szólított fel, és kérte, hogy a polgárok maradjanak naprakészek.

A Wall Street Journal csütörtökön azt írta, hogy a következő 24-48 órában iráni csapás várható, bár egy forrás azt mondta a lapnak, hogy a teheráni rezsim még nem döntött arról, hogy valóban indít-e támadást.

Felkészül az IDF: Izrael megüzente Teheránnak, hogy ne játsszon a tűzzel

A zsidó állam kész válaszcsapásokat végrehajtani Irán területén – közölte az izraeli külügyminiszter.