Franciaország: kómába esett a muszlim tinédzserek által megvert lány

A francia közvéleményt az elmúlt héten két erőszakos iskolai incidens is megrázta.

Múlt kedden egy csapat fiatal tinédzser brutálisan bántalmazta Samarát, egy 13 éves lányt a dél-franciaországi Montpellier-ből. A lány csak hajszál híján menekült meg a haláltól, de kómába esett. A hatóságok szerint csodával határos, hogy életben maradt.

Egyes jelentések szerint a Samara elleni súlyos támadást más muszlim gyerekek követhették el, akik kritizálták a lányt a „nem eléggé muszlim ruházata” miatt. Az incidenssel kapcsolatban letartóztatottak egyike egy Mariam nevű 14 éves lány, aki a francia hírek szerint állítólag a nem megfelelő öltözködés miatt kezdeményezte a támadást Samara ellen.

„Samara egy kis sminket használ, és a lány, aki megtámadta, hidzsábot visel. A lány megtámadta őt, miközben azzal vádolta, hogy nem hisz az iszlámban” – mesélte Samara édesanyja, Hasiba. Hozzátette: „A lányom európai stílusban öltözködik, ami számos sértést, támadást és becsmérlő megjegyzést váltott ki ellene.

Annak ellenére, hogy mi magunk is muszlimok vagyunk”.

A támadók közül hármat – két fiút és egy lányt, akik ugyanabba az iskolába járnak, mint Samara – elfogtak, és a nyomozás során elismerték részvételüket a támadásban. Most gyilkossági kísérlet vádjával néznek szembe. A rendőrségi nyomozás azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy Samara esetleg fiúkkal mert-e érintkezni, vagy hogy a közösségi oldalakon a gyerekek között tört-e ki vita, amely erőszakig fajult. Hasiba elárulta, hogy két éve más gyerekek már bántalmazták a lányát, mert az „kevésbé iszlám módon” viselkedett és öltözködött. Beszámolt arról, hogy a közösségi oldalakon terjesztették a lány képeit, és uszító felhívásokat tettek közzé, hogy erőszakolják meg a tinédzsert.

Félmeztelen szír migráns szúrt hasba egy négyéves kislányt Németországban

Megdöbbentő támadás történt egy dél-németországi szupermarketben.

Csütörtökön Párizs Viry-Châtillon nevű külvárosában egy 15 éves fiú, Shamseddin ellen történt kegyetlen és előre megfontolt támadás. Egy öt agresszív tinédzserből álló banda olyan kegyetlenül rátámadt, hogy a párizsi kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A francia média szerint azért válhatott célponttá, mert kapcsolatban állt egy lánnyal, akinek a bátyjának nem tetszett a kapcsolatuk, és állítólag az ő barátai támadták meg brutálisan a fiút. Azt is feltételezik, hogy az erőszak különböző vitákkal, valamint a közösségi médiaplatformokon megosztott nem megfelelő fotókkal és videókkal függhet össze, amelyek végül fizikai összetűzésekké fajultak.

Az utóbbi időben Franciaország-szerte megszaporodtak az arab származású diákok nem megfelelő viselkedéséról szóló hírek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország iskoláiban egyre ellenségesebbé válik a helyzet. Emmanuel Macron francia elnök, aki a hétvégén szolidaritását fejezte ki a megtámadott lánnyal, óvatosságra intett a támadás körülményeire vonatkozó következtetések levonásában. Hangsúlyozta, hogy előtte alaposan meg kell vizsgálni a tényeket. Figyelemre méltó módon kerülte a „radikális iszlám” említését a közelmúltbeli erőszakos cselekményekkel kapcsolatban.

„Mocskos zsidó!” – saját zsinagógájánál támadtak rá egy párizsi zsidóra

A hatvan év körüli férfi épp a zsinagógából lépett ki, amikor az ismeretlen támadó lecsapott rá.