Bármelyik pillanatban bekövetkezhet az Izrael elleni iráni támadás

A nyugati hírszerzés szerint küszöbön áll a támadás.

Washington és szövetségesei úgy vélik, hogy küszöbön áll egy Irán által Izrael ellen intézett nagyszabású támadás, amelyre a következő napokban kerülhet sor – jelentette szerdán a Bloomberg nyugati hírszerzési értesüléseket ismerő tisztségviselőkre hivatkozva.

Amerikai és izraeli források szerint Irán megtorló támadása már csak a mikor kérdése, nem pedig az, hogy lesz-e – mondták a tisztviselők, akik arra figyelmeztettek, hogy a várható támadás „nem feltétlenül Izrael északi részéről érkezik”.

Az iszlám köztársaság válaszcsapása egy iráni tábornok április 1-jén Szíriában történt likvidálása miatt várható, amelyért Teherán a zsidó államot tette felelőssé. A Bloomberg szerint Irán és csatlósai nagy pontosságú rakétákkal vehetik célba Izraelt.

A nyugati források szerint izraeli kormányzati és katonai épületek lehetnek a célpontok, de polgári létesítmények várhatóan nem.

Amerikai tisztviselők állítólag segítenek Izraelnek felkészülni a támadásra.

Jeruzsálem arról is tájékoztatta szövetségeseit, hogy megvárja, amíg Irán támad, mielőtt szárazföldi offenzívát indít a Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban megmaradt 3000 Hamász-terrorista megsemmisítésére – jelentette a Bloomberg.

Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a damaszkuszi támadásért, amelyben meghalt Mohammad Zahedi dandártábornok, de négy tisztviselő a múlt héten azt mondta a The New York Timesnak, hogy Jeruzsálem rendelte el a csapást.

Felkészül az IDF: Izrael megüzente Teheránnak, hogy ne játsszon a tűzzel

A zsidó állam kész válaszcsapásokat végrehajtani Irán területén – közölte az izraeli külügyminiszter.

Az iráni rezsim magas rangú forrásai április 4-én azt mondták a Reutersnek, hogy Teherán „komoly választ” fog adni Zahedi megölésére, utalva azonban arra, hogy igyekszik elkerülni a közvetlen összecsapást Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Az IDF magas készültségben várja a támadást, ennek következtében a harcoló katonák hétvégi szabadságát törölték, és a hadsereg további tartalékos katonákat hívott be az IDF légvédelmi részlegére.

Izrael külügyminisztere, Jiszráel Katz kedden arra figyelmeztetett, hogy Izrael válaszlépéseket tesz, ha Irán közvetlen támadást indít.

„Ha Irán a saját területéről támad – Izrael válaszolni fog, és Iránban fog lecsapni”

– tweetelte Katz.

Egy nyugati biztonsági tisztviselő az Elaph című londoni arab nyelvű újságnak elmondta, hogy Izrael az elmúlt napokban titkos légierő-gyakorlatot tartott, amely során az iráni nukleáris projekthez köthető célpontok elleni csapásokat gyakorolták.

Robert C. Castel: Irán válaszolni fog, de hogy mit, azt nem még nem tudni

E heti helyzetértékelésünk egyenesen Izraelből.