Gyalázat: Izraeli katonát kasztráló terroristát gyászol az Amnesty International

„Walid Daqqa írásai a rácsok mögött egy olyan szellemről tanúskodnak, amelyet a bebörtönzés és az elnyomás évtizedei sem törtek meg” – közölte a civil szervezet.

Az Amnesty International „palesztin írónak” nevezte Walid Daqqa bebörtönzött terroristát, a halálát követően kiadott gyásznyilatkozatában. Az Amnesty egyúttal bírálta Izraelt is, miközben csak röviden tett említést arról, hogy Daqqa volt annak a sejtnek a parancsnoka, amely 1984-ben elrabolt, megkínzott és meggyilkolt egy izraeli katonát.

„Walid Daqqa, egy 62 éves palesztin író őrizetben bekövetkezett halála, aki 38 év börtönbüntetés után a leghosszabb ideig izraeli börtönben ülő palesztin fogoly volt, kegyetlen emlékeztetője annak, hogy Izrael semmibe veszi a palesztinok élethez való jogát”

– írta az Amnesty hétfői tweetjében, amelyben nem tett említést Daqqa a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű terrorszervezethez való tartozásáról.

Amnesty International on Twitter: „The death in custody of Walid Daqqa, a 62-year-old Palestinian writer who was the longest-serving Palestinian prisoner in Israeli jails after 38 years of imprisonment, is a cruel reminder of Israel’s disregard for Palestinians’ right to life ⬇️https://t.co/hSz0gdZgVj / Twitter”

The death in custody of Walid Daqqa, a 62-year-old Palestinian writer who was the longest-serving Palestinian prisoner in Israeli jails after 38 years of imprisonment, is a cruel reminder of Israel’s disregard for Palestinians’ right to life ⬇️https://t.co/hSz0gdZgVj

A Moshe Tamam izraeli katona meggyilkolásában játszott szerepét csak az Amnesty honlapján található közlemény alján említi meg a civil szervezet. Az Amnesty kevés részletet közölt az izraeli katonai meggyilkolásával kapcsolatban, csak annyit jegyzett meg, hogy „Daqqa-t nem azért ítélték el, mert ő maga követte el a gyilkosságot, hanem mert a csoport parancsnoka volt, ezt a vádat pedig mindig is visszautasította”.

Tamamot eredetileg váltságdíjért rabolták el, de amikor a terrorsejt nem tudta Szíriába menekíteni, megkínozták, kivájták a szemét, megcsonkították és kasztrálták, majd kivégezték.

Daqqa a börtönben mesterdiplomát szerzett politológiából és könyveket is publikált. Tamam unokahúga, Ortal szerint nem tanúsított semmilyen bűnbánatot, sőt kiterjesztette befolyását a börtönben a többi rab között, hogy Izrael ellenes vezetővé és szimbólummá váljon. Támogatói politikai és kulturális „ikonként” jellemezték a palesztin terroristát.

„Walid Daqqa írásai a rácsok mögött egy olyan szellemről tanúskodnak, amelyet a bebörtönzés és az elnyomás évtizedei sem törtek meg”

– írta róla az Amensty.

Közleményt adott ki az Amnesty International, bár ne tette volna

A szervezet főtitkára Izraelt okolja az Izraelben és a Gázai övezetben kitört harcok eszkalációjáért