Franciaország szankciókkal fenyegeti Izraelt

Stephane Sejourne francia külügyminiszter mintha nem a valóságot nézné mikor azzal fenyegetőzőtt, hogy nyomást, esetleg szankciókat kellene gyakorolni Izraelre, hogy nyissa meg az átkelőket a gázai palesztinok számára a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében. A francia diplomácia vezetőjét bizonyára nem tájékoztatták arról, hogy a közelmúltban az enklávéba érkező teherautók a háború kezdete óta egymást követő napi csúcsot érnek el.

„Befolyásoló eszközökre van szükség, és többféle eszköz is van, egészen a szankciókig, hogy a humanitárius segélyeket átengedjék az ellenőrzőpontokon”

– mondta Stephane Sejourne az RFI rádiónak és a France 24 televíziónak.

„Franciaország volt az egyik első ország, amely az Európai Unió szankcióit javasolta a Ciszjordániában erőszakos cselekményeket elkövető izraeli telepesekkel szemben. Ha kell, folytatjuk a humanitárius segélyek megnyitásának elérését” – mondta.

A fenyegetések akkor is hangzottak el, amikor Izrael éppen fokozta a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokat: rekordszámú teherautó érkezett a területre egy hatalmas segélyszállítmány légi úton történő ledobása mellett.

Franciaország szankciókkal való fenyegetése meredek fordulatot jelent az ország számára, amely eredetileg széles körű támogatást nyújtott Izrael önvédelemhez való jogának a Hamász október 7-i támadása után, amely során mintegy 1 200 embert gyilkoltak meg brutális módon és 253-at ejtettek túszul.

Milyen a helyzet Franciaországban? Aggasztó!

Január végén látott napvilágot a franciaországi muszlim társadalmat bemutató eddigi legrészletesebb kutatás. Az eredmény sokkoló.