Brit miniszterelnök: Ennek a szörnyű háborúnak véget kell vetni

Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton „szörnyűnek” nevezte az Izrael és a Hamász közötti háborút, és azt mondta, hogy „véget kell vetni” neki – jelentette az AFP.

„Továbbra is kiállunk Izrael azon joga mellett, hogy legyőzze a Hamász terroristáinak fenyegetését és megvédje biztonságát. Az egész Egyesült Királyságot megdöbbentette a vérontás”

– mondta Sunak egy nyilatkozatban.

„Ennek a szörnyű konfliktusnak véget kell vetni. A túszokat szabadon kell engedni. A segélyt – amelyet minden erőnkkel azon vagyunk, hogy szárazföldön, levegőben és tengeren eljuttassuk – be kell juttatni”

– tette hozzá.

„Ma hat hónap telt el az október 7-i terrorista merénylet óta – Izrael történelmének legszörnyűbb támadása, a második világháború óta a legsúlyosabb zsidó emberveszteség”

– mondta Sunak.

„Hat hónappal később az izraeli sebek még mindig nem gyógyultak be. A családok még mindig gyászolnak, és a Hamász még mindig túszokat tart fogva”

– folytatta.

A brit miniszterelnök szerint a gázai gyerekeknek „azonnali humanitárius szünetre van szükségük, amely hosszú távú, fenntartható tűzszünethez vezet”.

„Ez a leggyorsabb módja annak, hogy a túszok kikerüljenek és a segélyek bejussanak, valamint hogy véget érjenek a harcok és az emberéleteket követelő veszteségek.

Mind az izraeliek, mind a palesztinok érdekében – akik mind megérdemlik, hogy békében, méltóságban és biztonságban éljenek – továbbra is ezen fogunk dolgozni”

– tette hozzá.

Sunak október végén látogatott Izraelbe, hogy szolidaritását fejezze ki a Hamász néhány héttel korábbi mészárlását követően.

A látogatás során Sunak találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és azt mondta:

„Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát, hogy a Hamász után menjen, és hogy visszaadja túszait”.

Nem sokkal a Hamász-mészárlás után Sunak részt vett az áldozatokért tartott virrasztáson az észak-londoni Finchley United Synagogue-ban.

A szertartáson Sunak elmondta a jelenlévőknek, hogy szolidaritást vállal velük.

A brit miniszterelnök február közepén ismét beszélt Netanjahuval, és közölte vele, hogy „mélyen aggódik” a gázai halálos áldozatok miatt.

A Downing Street szóvivője a beszélgetés után elmondta, hogy Sunak kifejezte az Egyesült Királyság aggodalmát a rafahi izraeli katonai művelet „potenciálisan pusztító humanitárius hatása” miatt is.

Félmeztelen szír migráns szúrt hasba egy négyéves kislányt Németországban

Megdöbbentő támadás történt egy dél-németországi szupermarketben.