Dominó-stratégiák és kártyavárak

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Hat pontban foglalta össze a világ eseményeinek összefüggéseit Robert C. Castel, a Neokohn főmunkatársa Facebook oldalán.

1. A Kijevet ért légicsapásokat követő napon a támadások súlypontja áttevődött az ukrán energiatermelési infrastruktúrára.
2. A támadás nyilvánosságra hozott következményei arra engednek következtetni, hogy az ukrán légvédelem nem volt képes megbirkózni a támadóhullámmal. Az ok valószínűleg az, hogy az ukrán légvédelem a frontokat védi a hátország helyett az orosz tavaszi offenzívára készülve.
3. Ha Ukrajna visszavonja a légvédelmét a hátország védelmére akkor megnyílik az út az orosz légvédelem „repülő ostromtűzérségként” alkalmazott légibombái előtt.
4. Ukrajna csapásai az orosz kőolajiparra kiváltották a Biden adminisztráció rosszallását, mivel globális áremeljedéshez vezethetnek és az USA-ban a választások eredménye megjósolható bármelyik benzinkút pénztáránál.
5. Az USA részleges felmentést adott Iránnak az olajiparát sújtó szankciók alól. Ez az Iráni rezsimnek közvetlenül 5 milliárd dolláros többletbevételt jelent. Ugyanakkor elmondható , hogy nem csupán Ukrajna légvédelmét, hanem az Ukrajnára hulló drónokat és a ballisztikus rakéták egy részét is az amerikai adófizetők zsebéből finanszírozzák.
6. Hogy mire érdemes odafigyelni a következő napokban, hetekben?
a. Az új FAB-3000es siklóbombák bevetéséről szóló hírekre.
b. A huszik által gyakorolt nyomás enyhülésére. Ha ilyet nem láttunk ez annak a jele lesz, hogy Irán nem hajlandó szélcsendet biztosítani a Biden adminisztráció számára az elnökválasztásokig.
c. Lesz-e túszalku a Hamásszal. Ha igen az jó jel Biden dominó-stratégiája szempontjából és utat nyithat egy libanoni rendezés, egy szaudi normalizáció és egy béke Nobel díj felé. Amúgy is jár neki, alanyi alapon, mint az ügyeletes nem-Trumpnak.
Ha nem, akkor a Biden féle dominó-stratégia csupán egy kártyavár.
https://neokohn.hu/2024/03/22/robert-c-castel-amerika-jateka-izraellel-inkabb-kartyavar-mint-domino/