Negatív rekordot döntött az antiszemita incidensek száma Ausztriában

2023-ban 1147 bejelentés érkezett a Bécsi Zsidó Hitközséghez. A legnagyobb növekedés az október 7-i Hamász-támadás óta tapasztalhat – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

Európa más országaihoz hasonlóan az osztrák zsidóság is az antiszemita incidensek drámai növekedésével kénytelen szembesülni – derül ki az Antisemitismus-Meldestelle (Antiszemitizmust jelentő Központ) éves jelentéséből. A dokumentumból kiderül: Ausztriában is megsokszorozódott az antiszemita incidensek száma, különösen a közösségi médiában, de gyakrabban fordulnak elő fizikai támadások is, például tinédzserek körében.

Benjamin Nägele, a zsidó hitközség bécsi főtitkára, a központ vezetője „negatív rekordról”, az incidensek példátlan mértékű növekedéséről beszél:

2023-ban 1147 antiszemita incidenst regisztráltak a központban, ami minden idők legmagasabb száma.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi év még a 2021-es évet (965 incidens) is felülmúlta, amelyet a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó tüntetések és antiszemita összeesküvés-elméletek jellemeztek. Az incidensek idei száma a legmagasabb azóta, hogy 2008-ban megkezdték a nyilvántartást.

„A jelentést azonban két részre kell osztani. Van az október 7-ig tartó és az azt követő időszak”

– mondta Oskar Deutsch, a hitközség elnöke, aki szerint a Hamász támadásának napja sok szempontból fordulópont volt, az ausztriai zsidóság hétköznapjaiban is. Ez azt jelenti, hogy az osztrák zsidók közül sokan leveszik a zsidó jelképeket, nem vesznek részt eseményeken, és nem viselik nyíltan a Dávid-csillagot.

Október 7-ig naponta átlagosan 1,55 antiszemita incidenst regisztráltak, onnantól kezdve már napi 8,3 incidens történt.

Ez több mint ötszörös növekedés 2023 első kilenc hónapjához képest.

Antiszemita incidensek sorozata rázta meg az osztrák fővárost

„Olyan dolgokat éltünk át, amelyekről azt hittem, hogy csak a történelemkönyvekben kell majd olvasnunk” – mondta az osztrák Európa- és alkotmányügyi miniszter.

A központ minden incidenst regisztrál, a fizikai támadásoktól kezdve a közösségi médiába tett bejegyzésekig. A támadások száma 14-ről 18-ra emelkedett 2023-ban, beleértve az emberek vagy épületek elleni fizikai támadás bármely formáját. Ilyen volt például a központi temető zsidó részlegében történt gyújtogatás, amelynek során a dísztermet felgyújtották.

Az is megtörtént, hogy zsidóként azonosítható fiatalokat először egy autóból inzultáltak, azt kiabálva nekik, hogy „Free Palestine!”. Ezután az autó megállt, többen körbevették a fiatalokat, megverték őket, és csak akkor engedték el őket, amikor a szomszédok az ablakokból azzal fenyegetőztek, hogy kihívják a rendőrséget.

Különösen aggasztónak tartja a zsidó hitközség a fiatalok körében tapasztalható radikális, a közösségi média által is táplált antiszemitizmust, amelynek következtében a zsidó tanulókat néha megtámadják a társaik.

Különösen a fizikai támadások elkövetői egyre fiatalabbak.

Az elkövetők között aránytalanul sok a muszlim hátterű. A jelentés szerint az esetek 34 százalékában jobboldali, 18 százalékában baloldali, 25 százalékában pedig iszlám motivációjúak voltak az elkövetők.

A 2024-es évre még nincsenek adatok, de trendforduló, az incidensek számának csökkenése nem látszik. A jelenlegi fenyegetettség még mindig nagy.

„De nem hagyjuk magunkat elkeseríteni, a zsidó élet zajlik, nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk. Nem csak rólunk, zsidókról van szó. Most rajtunk a sor. De ha a gyűlölet és az antiszemitizmus még erősebbé válik, akkor a demokrácia kerül veszélybe. Ha a gyűlölet eluralkodik az utcákon, akkor az élet úgy, ahogyan eddig volt, többé nem lesz lehetséges” – mondja Oskar Deutsch.

Zsidókról készült képeket találtak az állig felfegyverzett migránsoknál

A terroristák telefonjain talált zsidókról és izraeliekről készült képek a lehetséges célpontok lehettek.