Beismerte az IDF: egy jemeni rakéta áthatolt az izraeli légvédelmen

Egy cirkálórakéta, amelyet hétfő éjszaka lőttek ki a jemeni húszik által ellenőrzött területekről, egy lakatlan területre zuhant Eilat mellett – erősítette meg az IDF.

„A célpontot az izraeli légierő az incidens során végig figyelemmel kísérte. Sérültekről nem érkezett jelentés, és károkat sem okozott. Az incidenst vizsgálják”

– közölte az IDF.

Az IDF az egyik izraeli tévécsatorna kedd esti beszámolójáig nem hozta nyilvánosságra, hogy a rakéta belépett az izraeli légtérbe; csupán „gyanús légi célpontként” számoltak be róla.

A gázai háború kezdete óta a jemeni húszi-erők számos rakétát indítottak Eilat felé, amelyeket az izraeli rakétavédelmi rendszerek kivétel nélkül elfogtak. A legtöbb elfogás izraeli területtől távol történt.

Séamus Malekafzali on Twitter: „Surveillance camera footage supposedly capturing the explosion from the Yemeni missile strike against Israel, which occurred just after 11 PM local time two nights ago.pic.twitter.com/My8Kien5cF / Twitter”

Surveillance camera footage supposedly capturing the explosion from the Yemeni missile strike against Israel, which occurred just after 11 PM local time two nights ago.pic.twitter.com/My8Kien5cF

Az egyik novemberi támadáskor az izraeli Arrow 3 rendszer sikeresen elfogta a jemeni rakétákat, majd két, alacsonyan repülő kamikaze drónt is bevetettek a húszik a támadás során. Az egyiket a Patriot rendszer fogta el, a másik azonban a város egyik iskolájába csapódott, kárt okozva az épületben.

A húszik azóta többször indítottak együtt drónokat és rakétákat a Vörös-tenger térségéből, nemcsak Izrael, hanem a nemzetközi kereskedelmi hajók ellen is, mondván, hogy „így vállalnak szolidaritást a palesztinokkal Izrael gázai katonai művelete ellen”.

A húszik támadásai megzavarták a globális hajózást, és arra kényszerítették a szállítmányozási cégeket, hogy a hosszabb és drágább utat válasszák Afrika megkerülésével.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia más szövetséges országok haditengerészetével együtt válaszul csapásokat hajtott végre a húszi célpontok ellen, részleges sikerrel.

Várjuk a nemzetközi felháborodást: brutális rakétaeső zúdult Libanonból Izraelre

Több hullámban indították a rakétákat a Golán-fennsík, valamint Galilea északi része felé.