Inkább mégsem szólna bele az izraeli választásokba az amerikai politikus

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi frakcióvezetője igyekezett tisztázni az izraeli kormány ellen tett, nagy vihart kiváltó korábbi megjegyzéseit, melyben új választások mihamarabbi kiírását szorgalmazta Izraelben.

„Az Egyesült Államok nem diktálhatja egy választás kimenetelét. Arról az izraeli közvéleménynek kell döntenie” – írta a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

„Demokráciaként Izraelnek joga van megválasztani a saját vezetőit. De az a fontos, hogy az izraelieknek legyen választási lehetőségük. Újabb vitára van szükség a jövőről”

– tette hozzá.

Korábban Schumer egy beszédében új választások megtartására szólított fel Izraelben, mondván, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök „eltévedt”.

A miniszterelnököt a „béke akadályának” nevezte.

„A Netanjahu koalíció már nem felel meg Izrael igényeinek” – mondta. „Az izraeli népet jelenleg megfojtja egy olyan kormányzati elképzelés, amely megrekedt a múltban”.

A kormányzó Likud párt határozottan elítélte Schumer beszédét, mondván:

„Izrael nem banánköztársaság, hanem független és büszke demokrácia, amely Netanjahu miniszterelnököt választotta.

Netanjahu miniszterelnök határozott politikát folytat, amelyet az emberek nagy többsége támogat”.

„Schumer megjegyzéseivel ellentétben az izraeli közvélemény támogatja a Hamász feletti teljes győzelmet, elutasít minden olyan nemzetközi diktátumot, amely egy palesztin terrorista állam létrehozására irányul, és ellenzi a Palesztin Hatóság visszatérését Gázába.

Elvárjuk Schumer szenátortól, hogy tisztelje Izrael választott kormányát, és ne ássa alá azt. Ez mindig így van, háború idején pedig még inkább” – jelentette ki a Likud.

A Nemzeti Egységpárt elnöke, Benny Ganz miniszter csatlakozott a Schumer beszédét bírálókhoz.

„Az Egyesült Államok és Izrael közös értékeket és érdekeket vall, és Izrael polgárai és vezetése nagyon hálásak azért, hogy az Egyesült Államok kiáll Izrael Állam mellett a nehéz és bonyolult pillanatokban” – mondta Gantz.

„A szenátusi demokrata többség vezetője, Chuck Schumer Izrael barátja, aki ezekben a napokban is sokat segít nekünk, de nyilatkozatában hibát követett el. Izrael egy erős demokrácia, és csak a polgárai határozzák meg a vezetését és a jövőjét. Minden külső beavatkozás ebbe az ügybe helytelen és elfogadhatatlan”.

Naftali Bennett volt miniszterelnök úgy fogalmazott: „Politikai álláspontunktól függetlenül határozottan ellenezzük a külső politikai beavatkozást Izrael belügyeibe. Mi egy független nemzet vagyunk, nem pedig egy banánköztársaság. A terrorizmus veszélye a Nyugat felé tart, és jó lenne, ha segítenének Izraelnek a jogos háborújában. Hosszú távon ők is meg kell védjék magukat”.

Az izraeli ellenzék vezető alakja, a népszerűségéből egyre inkább veszítő Jair Lapid azonban nem ítélte el Schumer szenátor megjegyzéseit:

„Schumer szenátor beszéde bizonyíték arra, hogy Netanjahu elveszíti legfőbb támogatóinkat az Egyesült Államokban. Még rosszabb, hogy ezt szándékosan teszi. Netanjahu komoly károkat okoz a háború megnyerésére és Izrael biztonságának megőrzésére irányuló nemzeti erőfeszítésnek”.

Beduin férfi szembesítette a palesztin nagykövetet elrabolt családja sorsával

A palesztin ENSZ-nagykövet köpni-nyelni nem tudott a férfi mondatait követően.