Rendőrökkel dulakodtak muszlim hívők a ramadán első estéjén Jeruzsálemben

A ramadán első éjszakáján vasárnap este muszlim hívők tömegei indultak Jeruzsálembe és az al-Aksza mecsethez, a palesztin és izraeli média  Jeruzsálem óvárosában nagy tömegekről és a rendőrséggel való összecsapásokról számolt be.

Az óváros egyik helyszínéről közzétett felvételeken látható, amint a rendőrség gumibotokkal igyekszik visszaszorítani a tömeget. Az incidens háttere nem volt világos. Más helyszíneken készült felvételek szerint a tömeg az ellenőrzőpontoknál torlódott fel, ahol az embereket csordogálva engedték fel a Templom-hegyre.

Vasárnap a rendőrség befejezte az előkészületeket az istentiszteletek látogatóinak biztonsága érdekében, és megjegyezte, hogy terrorista szervezetek és más szervezetek megpróbálnak pletykákat és „álhíreket” terjeszteni, hogy erőszakra uszítsanak, és az ilyen jellegű publikációk száma jelentősen megnőtt az elmúlt napokban.

Az elmúlt két hétben a jeruzsálemi kerületi rendőrség 20 gyanúsítottat tartóztatott le felbujtás, valamint a terrorizmussal való azonosulás és annak támogatása vádjával. A ramadán muszlim ünnep ideje alatt a rendőrség egy különleges főhadiszállást működtet majd az uszítási kísérletek leküzdésére,

a rendőrség hangsúlyozta, hogy a ramadán ideje alatt nem változnak a Templom-hegyen szokásos szabályok és előírások.

Vasárnap este a palesztin média azt állította, hogy néhány fiatal arab férfitól megtagadták a belépést a Templom-hegyre, és helyette a Tarawih imát (különleges ima, amelyet csak a ramadán idején végeznek) a területen kívül végezték. A jelentések szerint csak a 40 év feletti nőket és férfiakat engedték be az al-Akszába.

Az óvárosból készült videofelvételeken nagy tömegek próbáltak bejutni a táborba a különböző kapukon keresztül, a rendőrség pedig ellenőrzőpontokat állított fel a kapuknál a tömeg ellenőrzésére.

نير حسون Nir Hasson ניר חסון on Twitter: „התחלה רעה מאוד לרמדאן. שוטרים מכים באלות מתפללים בשער אלאקצא לפני תפילת התראוויח הראשונה. שוב הוכח מי ראש הממשלה האמיתי במדינה הזו. pic.twitter.com/KIyhysCzUn / Twitter”

התחלה רעה מאוד לרמדאן. שוטרים מכים באלות מתפללים בשער אלאקצא לפני תפילת התראוויח הראשונה. שוב הוכח מי ראש הממשלה האמיתי במדינה הזו. pic.twitter.com/KIyhysCzUn

Februárban Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter állítólag korhatár-alapú korlátozásokat tervezett bevezetni a Templom-hegyre való belépés tekintetében mind a palesztinok, mind az izraeli-arabok számára. A jelentések mind Izraelben, mind világszerte felháborodást váltottak ki, és múlt kedden Netanjahu bejelentette, hogy legalább a ramadán első hetében nem lesznek különleges belépési korlátozások a helyszínre. A hónap minden egyes hetének végén a biztonsági tisztviselők helyzetértékelést tartanak majd, és szükség szerint módosítják a szabályokat.”

Benny Ganz tárcanélküli miniszter az Izraelt ért vádakkal kapcsolatban azt nyilatkozta:

„Ezekben a napokban Izrael nehéz harcban van, amely a Hamász terroristáinak minden izraeli állampolgár, köztük a muszlimok ellen elkövetett gyilkos támadásával kezdődött.

A mi háborúnk nem az iszlám ellen folyik – hanem azok ellen, akik ártottak az iszlám értékeinek, azok ellen, akik emberiség elleni bűncselekményeket követtek el, és az izraeli társadalom és közös jövőnk szétszakítására is törekedtek”.

„A Hamász gyilkosai még ma is azt akarják, hogy a ramadán az imák hónapjából a vér hónapjává váljon. De ez nem a mi utunk. Tudom, hogy ők nem képviselik önöket, Izrael arab polgárainak abszolút többségét. Október 7-e bebizonyította számunkra, talán jobban, mint korábban, hogy az arab társadalom Izrael szerves része.

Amikor veszélyben vagyunk, mindannyian ugyanabban a veszélyben vagyunk, és együtt nézünk szembe vele” — zárta közleményét Ganz.

Amicháj Chikli: A háború nem hetekig, hanem akár hónapokig is eltarthat

Izrael diaszpórai ügyekért felelős miniszterével tartott beszélgetésen a háború fejleményeiről, a diaszpórai zsidóság feladatairól és az előttünk álló kihívásokról beszélt.