A palesztinok kizárnák Izraelt az ENSZ-ből

Az N12 izraeli hírcsatorna úgy értesült, hogy a palesztinok kezdeményezhetik Izrael, az ENSZ Közgyűlés vitáiban való részvételének befagyasztását vagy felfüggesztését, valamint a vitákban való szavazati jogának felfüggesztését jelenti.

Palesztina, ugyan hivatalosan nem létező állam, 2012 novemberében megfigyelő államként fogadta be az ENSZ Közgyűlése. 2012 szeptemberére, miután a teljes jogú tagság iránti kérelmük megrekedt, mivel a Biztonsági Tanács tagjai nem tudtak „egyhangú ajánlást tenni”, a Palesztin Hatóság úgy döntött, hogy a „megfigyelő szervezet” státuszát „nem tag megfigyelő állammá” kívánja emelni.

A közgyűlési tagság felfüggesztése bonyolult lépés, amelyhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi tagjának szavazata szükséges, valamint a közgyűlés kétharmados többsége.

A meglehetősen szokatlan lépésről szóló információ az Arab Liga politikai tisztségviselőitől származhat , és a palesztin ENSZ-nagykövet, Rijád Manszúr múlt heti megjegyzéseire alapszik, amelyben kijelentette: „Izrael nem ülhet tovább közöttünk”.

Aakár sikeres a lépés, akár nem – az igen ártalmas Izrael megítélésének.

Hasonló lépésre a jelentés szerint az ENSZ megalakulása óta csak egyszer került sor. Az 1970-es években Dél-Afrika részvételét a Közgyűlés vitáiban függesztették fel az apartheid-rezsim miatt.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan azt mondta:

„Ha valóban megpróbálják elősegíteni Izrael felfüggesztését a Közgyűlésből, akkor ez egy vörös vonal átlépését jelentené, és Izraelnek élesen kell reagálnia, és példátlan lépéseket kell tennie, például bezárni az ENSZ jeruzsálemi székhelyét, kiüríteni az UNRWA telepeit, hogy minden ország, amely fontolgatja ennek a lépésnek a támogatását, tudja, hogy ezzel csak árt a palesztin ügynek”.

Újabb részleteket derültek ki az ENSZ által alkalmazott terroristákról

A The Wall Street Journal című tényfeltáró cikkében újabb részleteket hozott nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban.