19 ezer izraeli gyerek sérült meg fizikailag vagy mentálisan október 7. óta

Egy megdöbbentő új jelentés mutatja be az október 7-i Hamász vezette terrortámadás és az azt követő gázai háború pusztító hatását az izraeli gyermekekre. Közel húszezer gyermek sérült fizikailag vagy mentálisan.

Október 7. és február 28. között az Országos Biztosítási Intézet 19 407 gyermeket ismert el testi vagy lelki sérültként. Közülük mintegy 37% (7 257 gyermek) 6 év alatti.

A további figyelemre méltó adatok között szerepel, hogy az országos felmérésre válaszoló szülők 84%-a mondta azt, hogy 2-12 éves gyermekeik érzelmi zavarban vannak, ű

64%-uk félelemről és 62%-uk szorongásról számolt be.

A Hamász vezette, a Negevben észak-nyugati részén október 7-én lezajlott ámokfutás során a terroristák 38 gyermeket gyilkoltak meg, és 42 másik 18 év alatti gyermeket raboltak el és hurcoltak a Gázai övezetbe. A meggyilkolt gyermekek közül három 3 év alatti, négy pedig 3 és 6 év közötti volt.

A túszok közül ketten még mindig Gázában vannak – Kfir Bibas, aki elrablásakor 9 hónapos volt, és idősebb testvére, a 4 éves Ariel, akiket szüleikkel együtt raboltak el a Nir Oz kibucból.

Az elrabolt gyermekek közül tizenötnek, köztük a szabadon engedetteknek és a Bibas testvéreknek a szülei még mindig Gázában vannak túszként fogva tartva.Ezen kívül 116 gyermek maradt árván a mintegy 1 200 ember lemészárlása után, köztük 20 gyerek mindkét szülőjét elvesztette, 96 pedig az egyik szülőjét.

2023 decemberében közel 50 000 iskoláskorú gyermek élt azokon a területeken, amelyeket a kormány október 7. után evakuált, közülük 17 725 óvodáskorú (legfeljebb 6 éves) gyermek. Ez azon a sok családon kívül, akik önként költöztek el az északi és déli határvidékről. Decemberben 8 000 olyan gyermek volt, akit nem integráltak az oktatási rendszerbe, és ha katonai hadjárat indul a Hezbollah Dél-Libanonból való eltávolítására, még sokkal többeket fognak kitelepíteni.

A jelentés szerint mintegy ezer pedagógiai pszichológus hiányzik, és hiány van nevelési tanácsadókból is.

Vered Vindman ügyvéd, a Gyermekjóléti Tanács vezérigazgatója vasárnap nyílt levelet küldött a kormány tagjainak az állami költségvetésről szóló ülés előtt, amelyben azt követelte, hogy több milliárd sékelt különítsenek el a gyermekek és fiatalok mentális egészségének területére.

„A sorsukkal való törődés nem elégíthető ki szép szavakkal, ehhez költségvetésre van szükség, és a gyermekek és fiatalok akut egészségügyi, oktatási és jóléti szükségleteinek első számú prioritásként való beállítására”

– írta Vindman, hozzátéve, hogy ha ez nem élvez prioritást, akkor

„ez azt jelenti, hogy mi, mint társadalom, nyitott szemmel a szakadék felé vezető biztos úton vagyunk”.

Az adatokat bemutatták Jichák Herzog elnöknek is, a „Gyermekek Izraelben 2023” című jelentés részeként.

Fokozódik a belföldi nyomás az izraeli kormányon a túszok miatt

Mintegy 15-20 ezer ember gyűlt össze Jeruzsálemben a túszok hazatéréséért tartott négynapos menet végén.