Izrael nem tárgyal, ameddig a Hamász nem ad névlistát a még élő túszokról

Izraeli tisztviselők vasárnap közölték, hogy a Hamász válaszolt a közvetítő országokkal a múlt héten Párizsban egyeztetett javaslatra, de továbbra sem hajlandó megadni a még élő izraeli túszok neveit, és nem hajlandó közölni, hogy minden egyes kiszabadított túsz után hány palesztin foglyot követelnek szabadon engedni az izraeli börtönből — jelenti a ynet.

„Nincs izraeli küldöttség Kairóban” – mondták a tisztviselők az arab és amerikai média azon értesüléseire reagálva, amelyek szerint egy küldöttség készül Izraelből.

„A Hamász nem hajlandó egyértelmű válaszokat adni, ezért nincs okunk izraeli küldöttséget küldeni a kairói tárgyalásokra”

– mondták, hozzátéve, hogy

az álláspontot minden érintett szakmai csoport elfogadta, és nem kizárólag Benjamin Netanjahu miniszterelnök álláspontja.

A Hamász egyik tisztségviselője elmondta, hogy a terrorcsoport nem hátrált meg attól a követelésétől, hogy a túszszabadítási megállapodás a háború befejezését is tartalmazza. Az Al-Araby al-Dzsadíd katari újság beszámolója szerint

a Hamász elutasítja Izrael követelését hogy listát adjon a még élő túszokról, hacsak nem születik megállapodás az IDF-erők teljes kivonásáról a Gázai övezetből.

Egyiptomi tisztviselők a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy biztosítékokat ajánlottak a Hamásznak arra vonatkozóan, hogy a megállapodás második és harmadik szakaszában kidolgozzák a tartós tűzszünet feltételeit, amely magában foglalja 40 fogoly – köztük nők, idősek és beteg emberek – Izraelnek történő visszaszolgáltatását, cserébe a háború hathetes szüneteltetéséért.

Egy amerikai tisztviselő szerint Izrael „többé-kevésbé” egyetértett a megállapodással, most már a Hamászon múlik, hogy beleegyezik-e – mondta egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szombaton, egy nappal azelőtt, hogy Egyiptomban újraindultak volna a tárgyalások.

A közvetítők várhatóan vasárnap ülnek össze Kairóban, hogy tárgyalásokat folytassanak az izraeli és a Hamász küldöttségével, bár Izrael közölte, hogy nem vesz részt a tárgyalásokon, hacsak a Hamász nem adja meg előre az élő túszok nevét.

A szaúd-arábiai Asharq televíziós csatorna egy Hamász-tisztviselőt idéző jelentése szerint a terrorcsoport várhatóan „órákon belül” megadja válaszát a közvetítők és Izrael által a múlt héten elfogadott javaslatra, hozzátéve, hogy a válasz a csoport kompromisszumkészségét mutatja majd.

Vasárnap izraeli csapatok körülzárták Khan Júnisz Hemed negyedét, amelyet Katar épített, célba véve a Hamász ottani erőit és infrastruktúráját.

Fokozódik a belföldi nyomás az izraeli kormányon a túszok miatt

Mintegy 15-20 ezer ember gyűlt össze Jeruzsálemben a túszok hazatéréséért tartott négynapos menet végén.