102 éves korában hunyt el a zsidó divatikon

„Az élet szürke és unalmas; akár egy kicsit szórakozhatsz is, amikor öltözködsz” — Ezt mondta Iris Apfel a 2014-es „Iris” című dokumentumfilmben, amelyet 93 éves korában készítettek. Apfel, a belsőépítész, figyelemre méltó üzletasszony és divatikon pénteken, 102 éves korában, a floridai Palm Beachen lévő otthonában hunyt el. Olyan stílus- és inspirációs nyomot hagyott maga után, amely még évtizedekig visszhangozni fog.

A vastag, nagy, elegáns fekete keretekkel ellátott szemüvegeken keresztül Apfel úgy látta az életet, hogy minden nap kivételes. Minden divatkonvenciót felrúgott, megteremtve saját, sokat emlegetett stílusát. Apfel úgy falta az életet, ahogy csak ő tudta, kihasználva minden lehetőséget, ami az útjába került, és soha nem engedte, hogy a kor akadály legyen.

Apfel 1921-ben született New Yorkban, Samuel és Sadye „Syd” Barrel zsidó szülők egyetlen gyermekeként. Apfel már tinédzserként megtalálta hivatását a divatban, és hamarosan gyűjtögetni kezdett. 2015-ben a Vanity Fairnek elmondta, hogy még mindig viseli azt a ruhát, amelyet néhai férjével, Carl Apfelrel való első randevúján viselt.

68 évig voltak házasok, és úgy döntöttek, hogy soha nem vállalnak gyermeket, hogy Iris a karrierjére koncentrálhasson”. Carl néhány nappal 101. születésnapja előtt halt meg.

Az 1950-es években Iris és Carl megalapította az Old World Weavers céget, amely lehetővé tette a házaspár számára, hogy hódoljanak a szövetek és az utazás iránti szenvedélyüknek. Bejárták a kontinenseket, hogy vintage és antik textíliákat keressenek ügyfeleik számára,

akik között volt Estée Lauder, Greta Garbo, sőt kilenc amerikai elnök is.

2005-ben, amikor Apfel visszavonult a lakberendezés és a divattervezés területéről, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum felvette vele a kapcsolatot, hogy egy kiállítást javasoljon a kiegészítőiből – úgy hallották, hogy „Amerika egyik legjobb ékszerkollekciója” van.

Ami a személyes stílusát illeti, jobb, ha meg sem próbáljuk jellemezni. Meglepő tény azonban, hogy Apfel nem lelkesedett a nagy márkák csillogó neveiért. Inkább a bolhapiacokon talált kincseket.

Apfel fizikailag kicsi volt, de óriási nő. Stílusa továbbra is hullámokat fog vetni a divatiparban, valamint mindazok életében, akikre hatással volt. Emléke legyen áldott!

A Lefkovicsék gyászolnak rendezője: Az érdekelt, hogy mi adja a zsidó identitást

A hazai zsidó társadalmat feszítő dillemákat is feszeget Breier Ádám új filmje, melyet február 22-én mutatnak be a hazai mozik. A rendezővel készítettünk exkluzív interjút.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.