Egy palesztin költő azon kesereg, hogy nem szabad repülőgépeket eltéríteni

Mohammed El-Kurd palesztin aktivista hétfőn késő este az X-en közzétett bejegyzésében arra panaszkodott, hogy nem engedélyezett formája a tiltakozásnak a repülőgépeltérítés.

„Nem lehet békésen tiltakozni. Nem lehet bojkottálni. Nem lehet éhségsztrájkolni. Nem lehet repülőgépeket eltéríteni. Nem akadályozhatod a forgalmat. Nem dobálhatsz Molotov-koktélt. Nem gyújthatod fel magad. Nem piszkálhatod a politikusokat. Nem tüntethetsz. Nem randalírozhatsz. Nem lehet másként vélekedni. Egyszerűen nem lehetsz”

– írta a nagy vihar kavart posztjában.

Mohammed El-Kurd a posztot azután tette közzé, hogy Aaron Bushnell, az amerikai légierő tagja az izraeli nagykövetség előtt felgyújtotta magát, miközben azt kiabálta, hogy „Szabad Palesztinát”.

Eylon Levy on Twitter: „Imagine associating your whole being with hijacking planes. pic.twitter.com/ILny0xzkFl / Twitter”

Imagine associating your whole being with hijacking planes. pic.twitter.com/ILny0xzkFl

Míg sok palesztinbarát X-felhasználó nagyon meghatónak találta Bushnell akcióját, mások a kezeletlen mentális problémák jeleként és a tiltakozás hatástalan vagy nem megfelelő módjának minősítették azt.

Nem ez az első alkalom, hogy El-Kurd ellentmondásos kijelentéseket tesz az erőszak alkalmazásával kapcsolatban. A múlt hónapban egy londoni gyűlésen arra szólította fel a palesztinbarát támogatókat, hogy „normalizálják a mészárlásokat, mint status quo-t”.

2023 áprilisában pedig egy terroristát dicsért, aki három izraeli nőt ölt meg a Jordán-völgyben.

El-Kurd a #SaveSheikhJarrah mozgalomban játszott kiemelkedő szerepéről vált ismertté, amely a palesztin családok kelet-jeruzsálemi otthonaikból való kilakoltatása ellen tiltakozott. Jelenleg több mint 380 000 követője van az X-en.

A mészárlások „normalizálására” szólított fel egy palesztin szónok

A Time által 2021-ben a 100 legbefolyásosabb ember közé választott El-Kurd halálkultusznak nevezte a cionizmust, majd a zsidók lemészárlására szólított fel.