Elképesztő: 4600 forintért kelt el egy 400 éves zsinagóga

Tovább tart a kálváriája az elhagyatott, már csaknem 400 éves zsinagógának Beloruszban – derül ki a Jewish Heritege Europe cikkéből.

A Slonimban található történelmi és kulturális műemléknek minősülő épületet ismét elárverezték, mindössze 42 fehérorosz rubelért, azaz mintegy 4600 forintért.

Az eladást február 22-én online árverésen tartotta az állami Belarusz Egyetemes Árutőzsde. Az ingatlanra egyetlen licitáló regisztrált. A fehérorosz média szerint a vevő egy orosz volt, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az 1642-ben barokk stílusban épült zsinagóga a legjobban megőrzött az országban, annak ellenére, hogy állapota finoman szólva leromlott. Belső tere freskókat, díszített tóraszekrényt és négyoszlopos bimát őriz, valamint egyéb figyelemreméltó részleteket.

A zsinagóga megvásárlása szigorú feltételekhez kötött, tekintettel arra, hogy műemlék. Ezek közé tartozik, hogy két éven belül konkrét tervet kell kidolgozni az újjáépítésre és a nagyobb helyreállításra. A munkálatokat öt éven belül el kell végezni. A helyreállításnak meg kell őriznie az épület eredeti jellegét.

Ha egyik határidőt sem tartják be, az épület visszakerül a Slonim kerületi végrehajtó bizottság tulajdonába, a vevőnek járó kártérítés nélkül. Ez legutóbb is így történt, az előző vevő még 9000 ezer eurót fizetett, de nem tudott mit kezdeni vele.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg eredetileg.

Luxuslakás lett a magyar zsidó közösség egykori zsinagógájából

A dekoratív, kétszintes épületet 1908-ban vette használatba a Magyarországról bevándorolt zsidók közössége.