Giorgia Meloni: Ukrajna megtámadása vezetett október 7-hez

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy szombati beszédében egyenes összefüggésre mutatott rá az Ukrajna ellen indított orosz támadás és a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális terrortámadása között mondván, hogy Oroszország két évvel ezelőtti ukrajnai inváziója volt az előfutára a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásának – írja az Il Giornale.

„Ha Oroszország nem szállta volna meg Ukrajnát, a Hamász minden valószínűség szerint nem indított volna ilyen támadást Izrael ellen” – idézte Meloni szavait az olasz napilap.

„Elkerülhetetlen volt, hogy a nemzetközi jog ilyen súlyos megsértése, ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja részéről, a világ más területeire ne legyen kihatással, a Közel-Kelettől a Balkánon át egészen Afrikáig” – mondta Meloni az interjúban, amely akkor jelent meg, amikor Kijevbe érkezett az ukrajnai orosz invázió második évfordulója alkalmából.

„Ezt a játékot játsszuk, és ennek tudatában kell lennünk. Ha nem állítják helyre a nemzetközi törvényességet Ukrajnában, akkor a konfliktusok tovább fognak szaporodni”

– mondta.

Meloni az interjúban a kétállami megoldás mellett is kiállt, mondván, hogy ez „mindenkinek érdeke, Izraelnek és Palesztinának egyaránt”.

Meloni, akit és akinek pártját korábban a nemzetközi sajtó gyakran nevezett fasisztának októberben, két héttel az október 7-i Hamász-mészárlás után szolidaritási látogatásra érkezett Izraelbe, és Tel-Avivban találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, akivel igen jó kapcsolatot ápol.

Köves Slomó: Észhez kell téríteni a világot és a béke irányába terelni

Megnyílt Brüsszelben a Testvérem őrzője vagyok-e? címmel rendezett kiállítás, amely a magyar kormány és a zsidó közösség ukrán menekülteknek nyújtott segítségét mutatja be.