Erőszakkal fenyeget a Hamász, ha korlátozzák a bejutást a Templom-hegyre

A Hamász szombaton figyelmeztetést adott ki Izraelnek a terrorszervezet Telegram-csatornáján, amelyben „robbanásszerű dühkitöréssel” fenyegetőzött, ha a ramadán idején korlátozzák a muszlimok bejutását a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetbe.

„Tudassátok ellenségünkkel, hogy forrnak a lelkek… a haragunk közeleg… és robbanás következik válaszul arra, ha a muszlimok belépését korlátozzák az al-Aksza mecsetbe a ramadán hónap alatt” – írta a Hamász.

A múlt héten látott napvilágot egy olyan izraeli jelentés, mely szerint a ciszjordániai palesztin muszlimok számára a Templom-hegy látogatási jogát a 60 év feletti és a 10 év alattiakra korlátozzák, elkerülendő a terrorcselekményeket a mostani feszült helyzetben.

Az izraeli muszlimokra vonatkozó esetleges korlátozás lehetőségét még vizsgálják, végleges döntés nem született.

„Felszólítjuk a megszállt területeken, Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő palesztinokat, hogy mindenütt fokozzák a konfrontációt a megszállással szemben”

– írta a Hamász egy korábbi üzenetében a Telegramon. Az iszlamista terrorszervezet hozzátette, hogy felszólítják a palesztinokat,

„mozgósítsanak és vonuljanak az áldott Al-Aksza mecsethez, hogy megvédjék azt a bitorló telepesek megszentségtelenítésétől, és hogy hiúsítsanak meg minden fasiszta tervet, amely a Szent Mecset és a Szent Város ellen irányul”.

A ramadán idején a Templom-hegyre való bejutás korlátozásáról szóló döntés egy ad hoc háborús kabinetülésen született, amelyen részt vett Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, Benny Ganz és Gadi Eisenkot nemzeti egységért felelős miniszterek, Arje Deri, a Sász párt elnöke, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, Jariv Levin igazságügyi miniszter és Jiszrael Katz külügyminiszter.

A döntést később arab és baloldali politikusok bírálták. Mindazonáltal a kabinet tagjai, köztük Ganz és Katz azt állították, hogy a kormány a lehető legnagyobb mértékben lehetővé teszi a vallásszabadságot, és hogy az ideiglenes korlátozásoknak pusztán biztonsági okai vannak.

Nem ez az első eset, hogy az izraeli kormány korlátozná a ramadán idején a Templom-hegyre való belépést. Tavaly áprilisban, néhány nappal a „Kudsz-nap” előtt Netanjahu bejelentette, hogy a ramadán hátralévő napjaiban tilos lesz a szent hely megközelítése.

Ezután a Hamász is figyelmeztetést adott ki Izraelnek, azt tanácsolva, hogy „ne kövessenek el semmilyen ostoba cselekedetet az al-Aksza ellen”.

Fontos fejlemény: Izrael bemutatta a háború utáni gázai rendezési tervet

Izrael a közigazgatásban jártas helyi emberekkel és szervezetekkel képzeli el a polgári rend helyreállítását.