Gázai Felszabadítók néven alakult Hamász-ellenes csoport a Gázai-övezetben

A Gázai Felszabadítók nevű csoport a közelmúltban nyíltan is elkezdte megkérdőjelezni a Hamász uralmát Gáza felett.

A Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvár uralmával szemben a csoport Hamász-ellenes anyagok terjesztésébe kezdett a Gázai övezetben, és nyilvános tüntetésekre szólít fel a terrorszervezet ellen.

Egyelőre nem világos, hogy ki áll a csoport mögött. A gázai spekulációk szerint a szervezők a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak az övezetben maradt Fatah-frakciójának tagjai vagy a terrorista csoport más, külső erők által támogatott ellenfelei lehetnek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Hamász elleni tüntetések a Gázai övezetben egyre hangosabbak, a tüntetők az izraeli túszok szabadon bocsátását és a háború befejezését követelik. Kritizálják a csoport vezetőit is, rámutatva, hogy ezeket a személyeket és családjaikat nem érinti az Izraellel folyó ellenségeskedés.

A Gázai Felszabadítók videókat is közzétett a Gázai övezet északi részén zajló tüntetésekről, olyan kommentárokkal kiegészítve, mint például:

„Isten álljon bosszút Szinváron, a kutyán, aki elpusztította Gázát”.

Fellázadt a nép: Hamász-ellenes tüntetések kezdődtek Gázában

„Tolvajok” – skandálta a tömeg a tüntetésekről készült videók tanúsága szerint.

A csoport szerdán kiadott közleményében a háború leállítására szólított fel, miközben a Gázai övezeten kívül tartózkodó és a háború által nem érintett Hamász-vezetőket gúnyolta.

„Mentsétek meg, ami megmaradt belőlünk a zsidók támadásától. Mentsetek meg minket, a védteleneket és elnyomottakat. Nincsenek repülőgépeink, hogy megvédjenek minket. Nincsenek óvóhelyeink, nincsenek alagútjaink, nincsenek katari és török szállodáink, mint nektek” – áll a közleményben.

„A gázaiak felismerik a Gázai övezetben zajló tragédia okát és a Szinvár és bandája által okozott pusztítás és terror következményeit”

– kommentálta Avichay Adraee alezredes, az IDF arab szóvivője a csoport tevékenységét.

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Hamász már keresi Jahja Szinvár utódját

„A Hamász nem bízik a parancsnokaiban” – mondta Joáv Gallant.