Felhívás: a holokauszt áldozatainak hozzátartozóit keresik egy SS-katona peréhez

A hesseni tartomány büntetőjogi bírósága, a Landgericht Hanau előtt kell – előreláthatólag márciustól – felelnie egy 99 éves volt SS-katonának, a KZ Sachsenhausenben 1943 és 1945 között elkövetett szörnyű tetteiért.

A Neokohn szerkesztőségéhez eljutatott felhívás szerint a bírósági tárgyaláson aktív szerepet vállalhatnak a magyar áldozatok leszármazottjai is, mint „NebenklägerIn“.

Ebben a formában, a vádhoz hasonlóan, aktívan vehetnek részt a tárgyaláson és befolyásolhatják az ügy kimenetelét is.

Ehhez ügyvédi támogatást is igénybe vehetnek, ami kifejezetten ajánlott és hasznos.

A felhívást közzétevő német büntetőjogban jártas ügyvédi iroda (zkkh. – Rechtsanwälte Dombi Márk, LL.M. és Hans-Peter Huber) ebben segítené az érintett családok leszármazottait (természetesen magyar nyelven, de német ügyvédként).

A felhívás szerint költségek nem merülhetnek fel, azokat a német állam ill. a vádlott/elítélt kell, hogy állja.

Amennyiben a kiutazás pl. egészségügyi okokból nem lehetséges vagy más okból nem kívánt, az ügyvédi képviselő továbbra is képviseli a leszármazottak érdekeit.

Az ügyvédi iroda felhívásában azt írja, minden erejével arra törekszik, hogy minél többen tudják érvényesíteni jogaikat abból a 57 magyar családból, akik tagjai sajnálatosan a KZ Sachsenhausenben lelték halálukat.

Az alábbi áldozatok hozzátartozóit keresik a per kapcsán:

Abonyi István, Benedek Mihály, Borgl Géza, Bugosin Michail, Deák István, Deutsch, Sándor, Duschinski Oswald, Ekl Max, Erdős Edmund, Fuchs József, Glücksmann Dénes, Hank József, Horn József, Kies János, Klein Miklós, Kocis Alexander, Kovács György, Lichtmann André, Mayer György, Meizelsz Lajos, Mendelovits *, Mendelzohn Ludvig, Mermelstein Sándor, Metzner László, Montag Miklós, Moskovits Ignác, Moskovits József, Mund Ignatz, Müller Tibor, Nagy Endre, Neiger Sándor, Neimann, Ármin, Neumann, József, Pokker Izidor, Pollák Miklós, Rácz György, Riebar Jenő, Ringel Mór, Ripp Károly, Rónay Jenő, Rosenbaum, Zoltán, Rosenberg Béla, Rosenberg Ernő, Rosenberg Hermann, Rosenfeld Tibor Viktor, Rosenthal Dezső, Rosenwasser Mór, Rosner Ödön, Roth József, Siezini Ármin, Springer József, Steiger Móric, Stein Ferenc, Susitzky Zoltán, Weisz Miklós,  Zalanowsky Tadeus, Zweig Imre.

Áldozatok nevei, további információkkal az alábbi linken érhetőek el: Totenbuch KZ Sachsenhausen (stiftung-bg.de) (A nyelv kiválasztása után, kereséskor születési helyként az „Ungarn“-t kell megadni.)

Az ügyvédi iroda azt írja, hogy „bár a tervezett tárgyalási időpontig, amennyiben létrejön, ugyan már kevés az idő, de szerintünk van még remény arra, hogy találtatik valaki, akinek segíthetünk“.

Az ügyvédi iroda várja a hozzátartozók mihamarabbi jelentkezését az általuk megadott telefonszámon: +49 151 – 46 33 18 85.

A Lefkovicsék gyászolnak rendezője: Az érdekelt, hogy mi adja a zsidó identitást

A hazai zsidó társadalmat feszítő dillemákat is feszeget Breier Ádám új filmje, melyet február 22-én mutatnak be a hazai mozik. A rendezővel készítettünk exkluzív interjút.