„Ellenséges elemek” próbáltak meg letéríteni az útjáról egy izraeli járatot

A hírek szerint az elmúlt héten ez már a második ilyen incidens volt.

„Ellenséges elemek” szombat este megpróbálták átvenni az irányítást az El Al egyik, Phuketből a Ben-Gurion repülőtérre tartó repülőgépének kommunikációs hálózata felett, és eltéríteni a célállomástól

erősítette meg vasárnap az izraeli nemzeti légitársaság.

A kísérlet sikertelen volt és repülőgép végül biztonságban elérte úti célját.

Az incidens egy olyan terület felett történt, ahol az Irán által támogatott húszik is tevékenykednek, bár szomáliai források a KAN-nak azt mondták, hogy az Etiópiával nemrég megállapodást kötött de facto államban működő terrorcsoport felelős a támadási kísérletért.

Az incidens során a gép személyzetének a meghatározott útvonaltól eltérő utasításokat adtak.

A támadók célja az lehetett, hogy veszélyes terület felé vezessék a gépet, hogy kárt tegyenek benne vagy esetleg emberrablást hajtsanak végre.

Gyakorlatilag összeomlott az izraeli turizmus

A koronavírus-járvány óta nem látott mélyrepülésben az Izraelbe látogatók száma.

Az izraeli személyzet nem engedelmeskedett az utasításoknak, és gyorsan alternatív kommunikációs eszközökre váltottak, miközben más légiforgalmi irányítókkal is ellenőrizték az adatokat, így rájöttek, hogy félrevezetik őket.

Az El Al egyik forrása a Wallának elmondta, hogy „Szomáliában egész héten voltak kommunikációs zavarok, nem csak az El Al gépei esetében”.

A hatóságok ezért figyelmeztetést adtak ki minden pilótának, hogy amennyiben egy bizonyos frekvencián kapnak utasításokat, úgy ne hallgassanak azokra, és váltsanak más kommunikációs eszközökre”.

A forrás a Wallának elmondta, hogy az ellenséges elemek kétszer léptek kapcsolatba az El Al pilótáival: egyszer a Phuket és Ben-Gurion közötti járaton, egyszer pedig a Bangkokba tartó járaton.

Az El Al közleménye szerint „a zavarok nem befolyásolták a járat normális menetét, köszönhetően a pilóták professzionalizmusának, ami lehetővé tette, hogy a járat a tervezett útvonalon folytassa útját”.

Jó hír: újraindítja a Ryanair is az izraeli járatait

Az ír fapados légitársaság a Ryanair bejelentette, hogy február 1-jétől újraindítja járatait Izraelbe.

Újraindul a Wizz Air közvetlen járata Budapest és Tel-Aviv között

Március elsejétől heti három alkalommal repülhetnek az utasok Budapestről Tel-Avivba.