Netanjahu fontolóra veheti a palesztin államot a szaúdi elismerésért cserébe

Egy új jelentés szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezhet egy amerikaiak által gründolt palesztin állam elismerésébe a Szaúd-Arábiával folytatott tárgyalásokon elért áttörésért cserébe.

Az Izrael Hayom jelentése szerint Netanjahu miniszterelnök azt fontolgatja, hogy ténylegesen egyetért az USA azon szándékával, hogy elismerje a palesztin államot, cserébe a Szaúd-Arábiával folytatott tárgyalásokon elért történelmi eredményért.

A hétvégén megjelent sajtóértesülések szerint a Biden-kormányzat néhány héten belül hivatalosan is el kíván ismerni egy palesztin államot. A hírre reagálva számos izraeli miniszter tiltakozott a folyamat ellen.

A miniszterelnök reagált a hírekre, és kijelentette:

„A megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján, előfeltételek nélkül érhető el. Vezetésem alatt Izrael továbbra is határozottan ellenezni fogja egy palesztin állam egyoldalú elismerését. És mikor akarnak ilyen egyoldalú elismerést adni? Az október 7-i szörnyű mészárlás után. Ennél nagyobb és példátlanabb jutalma nem lehet a terrorizmusnak, ami egyben megakadályoz minden jövőbeli békemegállapodást is.”

Egy politikai forrás szerint Netanjahu reakciójának késleltetése és a választott megfogalmazás azt a megértést fejezi ki, hogy Netanjahu ellenezheti az egyoldalú elismerést, de beleegyezik, hogy a palesztin arabokkal előfeltételek nélkül tárgyaljanak egy jövőbeli megállapodásról.

Netanjahu így reméli, hogy az USA meg tudja győzni Szaúd-Arábiát arról, hogy Izrael jelentős változáson ment keresztül a palesztin-arab kérdésben, és ennek fejében Rijádot Izrael történelmi elismerésére bírja.

Netanjahu még nem hozott végleges döntést erről a tervről, de komolyan fontolgatja – állítják a források Ron Dermer miniszterrel együtt, aki Netanjahut képviseli az USA-val folytatott tárgyalásokon.

Izrael évtizedek óta elutasítja a nyugati törekvést, hogy egyoldalúan elismerje Palesztina államát. Jeruzsálemben azt feltételezik, hogy az ilyen elismerés jutalmazza a palesztin arabokat a terrorért, és csökkenti a kedvüket az Izraellel való tárgyalásokra.

Meglepő döntés: a Nemzetközi Bíróság nem áll a rafahi offenzíva útjába

A hágai székhelyű bíróság elutasította a Dél-afrikai Köztársaság újabb beadványát.