Katari miniszterelnök: A túszok nem képezhetik a tűzszünet feltételét

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani Katar miniszterelnöke szombaton azt mondta, hogy az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodásnak „nem szabadna feltételül szabni” a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, és azt javasolja, hogy a felek ettől függetlenül állítsák le a harcokat. Ezt Izrael korábban már többször kategórikusan elutasította.

„Ez az a dilemma, amelyben eddig voltunk, és sajnos ezzel sok ország visszaélt, hogy a túszalku a tűzszünet  feltétele. Pedig azt nem szabadna feltételhez kötni” – mondta Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a müncheni biztonsági konferencián.

A megjegyzések megdöbbentőek egy olyan ország vezetőjétől, amely kulcsfontosságú közvetítő volt a felek között.

Míg a Hamász tűzszünetet akar, hogy megerősítse erőit, Izrael többször világossá tette, hogy a túszok szabadon bocsátásán kívül nem lát más okot a tűzszünetre, és hogy bár beleegyezik a szünetbe, nem tervezi a harcok teljes beszüntetését, amíg a Hamászt fel nem számolják.

A Katar, Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok tisztviselőinek részvételével folytatott tárgyalások eddig nem vezettek újabb megállapodáshoz a harcok szüneteltetéséről.

Al-Thani azt is mondta, hogy a tárgyalások az elmúlt napokban „nem voltak igazán ígéretesek”.

„Hiszem, hogy hamarosan egyezségre kerülhet sor. Az elmúlt napok mintája azonban nem igazán ígéretes”.

A konferencián felszólalt Jichák Herzog izraeli elnök is felszólalt a konferencián, és úgy tűnt, hogy elutasítja a katari miniszterelnök megjegyzését.

„Ha tovább akarunk lépni, horizontot akarunk találni, és véget akarunk vetni ennek a szörnyű helyzetnek, amelyet a Hamász soha nem látott kegyetlenséggel kezdeményezett… meg kell oldani a túszok ügyét, és biztonságban, a lehető leghamarabb haza kell hozni őket”

– mondta az elnök.

Az elnök azt is elárulta, hogy a Gázában tevékenykedő izraeli erők találtak egy könyvet „A zsidók vége” címmel, amelyet Mahmúd al-Zahar, a Hamász terrorcsoport egyik alapítója írt.

„Ez a könyv mindenekelőtt azt mondja, hogy nem szabad elismerni, hogy vannak zsidók és zsidó emberek, de leginkább a holokausztot üdvözölte. Üdvözli azt, amit a nácik tettek, és felszólítja a nemzeteket, hogy kövessék azt, amit a nácik tettek”

– mondta Herzog, megjegyezve München közelségét a dachaui koncentrációs táborhoz.

Herzog azt is megerősítette, hogy pénteken találkozott Al-Thani-val, aki szerinte „komoly erőfeszítéseket” tesz a túszok hazatérése érdekében — számol be a Times of Israel.

Meglepő döntés: a Nemzetközi Bíróság nem áll a rafahi offenzíva útjába

A hágai székhelyű bíróság elutasította a Dél-afrikai Köztársaság újabb beadványát.