Izrael magas rangú Hezbollah vezetőt likvidálhatott

Egy valószínűsíthetően izraeli dróncsapás végezhetett a Hezbollah két fontos vezetőjével csütörtökön Dél-Libanonban, akik között állítólag a libanoni terrorcsoport egyik magas rangú parancsnoka is volt, miután több rakétatámadás érte az izraeli hadsereg három katonáját, akik közül egy súlyosan megsebesült.

Miközben a határon átnyúló támadások sorozata az elmúlt napokban magasan tartotta a feszültséget, az izraeli légierő vezetője kijelentette, hogy egy pillanat alatt több száz támadó repülőgép repülhet Libanonba, ha a helyzet eszkalálódik.

Az Izrael északi határától mintegy 11 kilométerre fekvő Nabatieh libanoni városban készült videón egy autó lángokban állt, miután nyilvánvalóan a levegőből csapást mértek rá.

Az egyik felvételen az autó eltalálásának pillanata látható.

ا لـحـدث on Twitter: „مشاهد جديدة للحظة عملية استهداف سيارة بمسيرة في منطقة #النبطية جنوب #لبنان.. وأنباء عن اغتيال القيادي بـ #حزب_الله #عباس_الدبس#الحدث pic.twitter.com/rJIfifloK2 / Twitter”

مشاهد جديدة للحظة عملية استهداف سيارة بمسيرة في منطقة #النبطية جنوب #لبنان.. وأنباء عن اغتيال القيادي بـ #حزب_الله #عباس_الدبس#الحدث pic.twitter.com/rJIfifloK2

سكاي نيوز عربية on Twitter: „المشاهد الأولى لانفجار سيارة في #النبطية جنوبي #لبنان بعد استهدافها بمسيّرة وكان بداخلها شخصان أحدهما يرتدي زيا عسكريا#حرب_غزة #سوشال_سكاي pic.twitter.com/FcYPVJ6x5y / Twitter”

المشاهد الأولى لانفجار سيارة في #النبطية جنوبي #لبنان بعد استهدافها بمسيّرة وكان بداخلها شخصان أحدهما يرتدي زيا عسكريا#حرب_غزة #سوشال_سكاي pic.twitter.com/FcYPVJ6x5y

A Hezbollah-tagok állapotáról ellentmondásos információk láttak napvilágot a csapás után, egyes jelentések szerint egyikük vagy mindkettőjük meghalt. Egy libanoni biztonsági forrás azonban azt mondta az AFP-nek, hogy egy vezető beosztású ügynök „súlyosan megsebesült, és egy társa is megsérült”.

A Sky News Arabic a magas rangú Hezbollah-tagot Abbasz Al-Debeszként azonosította, míg a másikat nem nevezték meg azonnal.

Arab médiajelentések szerint Al-Debesz kapcsolatban állt az Iszlám Forradalmi Gárdával, és segített Iránnak légvédelmet kiépíteni Szíriában.

Izraeli médiaértesülések szerint Al-Debesz volt a Hezbollah regionális parancsnoka is abban a térségben, ahonnan csütörtökön korábban egy páncéltörő rakétát lőttek ki egy Kirját Smoná melletti támaszpontra, súlyosan megsebesítve egy altisztet és könnyebben megsebesítve két másik katonát.

A Hezbollah vagy az Izraeli Védelmi Erők részéről nem érkezett közvetlen kommentár az Al-Debeszről, bár az utóbbi közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy csütörtökön újabb csapáshullámot hajtottak végre a Hezbollah célpontjai ellen, többek között egy, az Irán által támogatott terrorcsoport által használt épületre és más infrastruktúrára Khiam, Nabatieh és Kfar Hamam városokban.

A hadsereg szerint a vadászgépek egy fegyvereket szállító Hezbollah teherautóra is csapást mértek.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnokai visszavonulót fújtak Szíriában

Rettegnek az izraeli légicsapások miatt.