Húti célpontokat támadtak amerikai és brit erők Jemenben

Az amerikai erők szombat este lelőttek egy indításra előkészített húti rakétát a Vörös-tengeren. 

„Ma, vasárnap hajnalban az amerikai Központi Parancsnokság erői önvédelmi céllal csapást mértek egy húti cirkálórakétára, amelyet hajók ellen készültek indítani a Vörös-tengeren” – áll az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) közleményében.

„Az amerikai erők azonosították a cirkálórakétát Jemen hútik által ellenőrzött területein, és megállapították, hogy az közvetlen fenyegetést jelent az amerikai haditengerészet hajóira és a térségben lévő kereskedelmi hajókra.

Ez az akció megvédi a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszi a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet hajói és a kereskedelmi hajók számára”

– tette hozzá a közlemény.

Az incidens órákkal azután történt, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bejelentette, hogy csapást mértek az Iránhoz kötődő hútik 36 célpontjára Jemenben.

„A mai napon kormányaik utasítására az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hadseregei Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia, Kanada és Új-Zéland támogatásával további arányos és szükséges csapásokat mértek 36 húti célpontra 13 jemeni helyszínen, válaszul a hútik nemzetközi és kereskedelmi hajózás, valamint a Vörös-tengeren áthaladó haditengerészeti hajók elleni folyamatos támadásaira” – áll az országok közös közleményében.

„A mai csapás kifejezetten a hútik mélyen elásott fegyverraktáraihoz, rakétarendszerekhez és -kilövőállásokhoz, légvédelmi rendszerekhez és radarokhoz kapcsolódó helyszíneket célzott” – áll a közleményben.

A szombati csapások egy nappal azután érkeztek, hogy az Egyesült Államok megtorló csapásokat mért Szíriában az Irán által támogatott milíciákra a múlt vasárnapi, egy jordániai amerikai támaszpontot ért dróncsapás miatt, amelyben három amerikai katonatiszt meghalt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű, Londonban működő, ellenzékhez kötődő szervezet szerint az Irán-barát milíciák nyolc állását támadták meg, és legalább hat ember meghalt.

Újabb részleteket derültek ki az ENSZ által alkalmazott terroristákról

A The Wall Street Journal című tényfeltáró cikkében újabb részleteket hozott nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban.