Hitler-bajuszt festettek a holokauszt-emlékkiállítás képeire Lipcsében

Szégyenteljesen magasnak nevezte a németországi antiszemita bűncselekmények számát a szövetségi kormány egyik tagja. A Hamász izraeli terrortámadása óta 2250 ilyen jellegű bűntettet követtek el. A hétvégén például ismét megrongálták Lipcsében a holokausztáldozatok képeit.

Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója szerint Lipcsében a holokauszt-emlékkiállítás vált a vandalizmus célpontjává. Az áldozatok képeit rongálták meg zöld, illetőleg fekete festékkel. A kárt 1500 eurósra becsülik.

A Leipziger Volkszeitung szerint, az elkövetők Hitler-bajuszt festettek két olyan férfi fotóira, akiknek szüleit és családtagjait a nácik meggyilkoltak.

Szombaton volt a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Ezen a napon is voltak palesztinbarát tüntetések, a berlini belvárosban 2500-an vonultak végig. Noll Katalin hangsúlyozta: a tüntetésen a rendőrség nagy erőkkel, 470 fővel volt jelen.

„Szakértők szerint az antiszemita megnyilvánulások mindig is jelen voltak Németországban. Tavaly nyáron például Grünewald állomásán Dávid-csillagot, illetőleg Izrael-feliratot véstek az emlékfalra. A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta országszerte megszaporodtak az antiszemita bűncselekmények. Würzburgban például letörték a zsidó származású lakosság elhurcolásának emlékművének egyik darabját. A jelenségről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt” – számolt be róla Noll Katalin.

Tatár György: Polgárháborúk új középkora felé sodródik Európa

A vallásfilozófus szerint a Nyugat nem ismeri kellően az iszlámot, ezért éri váratlanul ami Európában történik.

„Azt írták, hogy a zsidó származású lakosság nem érzi magát biztonságban Németországban. Ezt a bűnügyi rendőrség adatai is alátámasztják.

Megváltozott a zsidó származású emberek élete. Kerülik a tömegrendezvényeket, nem beszélnek nyilvános helyen héberül, a zsinagógákat pedig a rendőrség külön védelem alá helyezte”

– tette hozzá a tudósító.

Ismertette az INSA közvélemény-kutató intézet felmérését. Eszerint Olaf Scholz kancellár népszerűsége tovább romlott, markánssá vált a különbség Friedrich Merz és közte.

Előbbi 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 28 százalékon áll.

A német szövetségi kormány munkájával a megkérdezettek 78 százaléka, Olaf Scholzcal pedig 70 százalék elégedetlen. A pártok sorrendje nem változott, továbbra is a CDU–CSU-szövetség áll az élen, 31 százalékkal, a második helyen a bevándorlásellenes tüntetéseket szervező Alternatíva Németországért (AfD), a harmadik helyen pedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) áll 14 százalékos támogatottsággal – mondta Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója.