Saját hazája tagadta meg nyilvánosan a hős bírónőt, amiért kiállt Izrael mellett

Az ugandai kormány közölte, hogy Julia Sebutinde a Nemzetközi Bíróság bírónője, aki véleményében arra a következtetésre jutott, hogy nincs alapja Dél-Afrika vádjainak a Gázai övezetben elkövetett izraeli „háborús bűncselekményekről”, csak saját magát képviseli.

„Sebutinde bírónő álláspontja az ő személyes és független álláspontja, és semmilyen módon nem tükrözi az Ugandai Köztársaság álláspontját”

– áll a közleményben.

A közlemény azt is kiemelte, hogy Uganda továbbra is támogatja az ebben a hónapban az el nem kötelezett országok mozgalmának csúcstalálkozója végén kiadott közös nyilatkozatot, amely bírálja Izrael „a védtelen palesztin nép elleni katonai műveletét” és elítéli a fegyvertelen civilek meggyilkolását az övezetben, amely azonnali tűzszünetet követel.

Sebutinde, meglepő különvéleményében, a 17 bíró többségétől eltérően ellenezte az Izrael ellen kiadott valamennyi figyelmeztető határozatot (még Izrael képviselője, Aharon Barak is támogatott két végzést).

Felemás döntést hozott a Nemzetközi Bíróság Izrael ügyében

Felszólították Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során „tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében”.

Kisebbségi véleményében Sebutinde kifejtette, hogy az Izrael és a palesztinok közötti vita alapvetően politikai jellegű, és diplomáciát és tárgyalásokat igényel a felek közötti tartós megállapodás létrejötte.

Hangsúlyozta, hogy nem jogi vitáról van szó, és arra a következtetésre jutott, hogy Dél-Afrika még látszólag sem tudta bizonyítani, hogy Izrael népirtást követett volna el.

„Dél-Afrika még látszólag sem bizonyította, hogy az Izrael által állítólagosan végrehajtott cselekmények népirtási szándékkal történtek, és ennek következtében nem érik el a népirtási állítás küszöbét” – írta.

Fény a gázai metró végén 7. rész – Kié a hatalom Izraelben?

A szombat esti tüntetéseknél is erősebb ellenfél a Legfelsőbb Bíróság, amely rendre bebizonyította, hogy hatalma sokkal nagyobb, mint a kormányé és a parlamenté. Vélemény.