Megnégyszereződtek az antiszemita cselekmények Franciaországban tavaly

Csaknem megnégyszereződtek az antiszemita cselekmények Franciaországban 2023-ban az előző évhez képest, ami a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásai óta megugró diszkriminációt tükrözi — jelenti a Times of Israel.

A francia belügyminisztérium és egy francia-zsidó biztonsági megfigyelő szervezet adataira hivatkozva a franciaországi zsidó intézmények tanácsa (CRIF) szerint tavaly 1 676 antiszemita cselekmény történt, szemben az egy évvel korábbi 436-tal.

A cselekmények közel 60 százaléka fizikai erőszakkal, fenyegető szavakkal vagy fenyegető gesztusokkal járó támadás volt

– áll a CRIF jelentésében.

Aggasztó, hogy a tavalyi antiszemita cselekmények közel 13 százalékát iskolákban követték el, a legtöbbet középiskolákban.

„Az antiszemita cselekmények elkövetőinek megfiatalodását tapasztaljuk. Az iskolák már nem a köztársaság menedékei” – áll a jelentésben.

Az antiszemitizmus kiugrása a CRIF szerint, amely 2012-ig visszamenőleg rendelkezik adatokkal, a legrosszabb a feljegyzésekben.

A szervezet figyelmeztet arra, hogy a számadatok csak azokat a cselekményeket tükrözik, „amelyekről panaszt tettek vagy bejelentést tettek a rendőrségen”.

Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége és a kontinens legnagyobb számú muszlimja, bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, mivel az ország népszámlálása nem tartalmazza a vallási identitást.

A Hamász-támadás öt francia következménye

Kevés olyan európai ország van, ahol a közel-keleti folyamatok annyira belpolitikai jelentőségűek lennének, mint Franciaországban. Soós Eszter Petronella jelenti.