Észak-Korea régóta fennálló titkos szövetsége a Hamásszal

Az amerikai Stimson Center friss tanulmánya leleplezi, hogy Észak-Korea és a palesztin terrorszervezet, valamint Izrael más ellenfelei, mint a Hezbollah, a palesztin Iszlám Dzsihád, Szíria és a jemeni hútik között évek óta fennálló kapcsolat van, amely felértékeli az észak-koreai diktatúrát az úgynevezett „ellenállás tengelyében” — írja a ynet izraeli hírportál.

A tanulmány rámutat Phenjan szoros kapcsolatára a palesztin terrorista csoportokkal, amely az 1970-es évekre nyúlik vissza, és amelyet Jasszer Arafat egykori palesztin vezető kezdeményezett.

Arafat volt az, aki először kereste fel Kim Il-sung észak-koreai vezetőt, és azonnal fegyverszállítmányokat kapott tőle. Koreai hírszerző tisztek képzést nyújtottak George Habashnak, a marxista-leninista terrorista csoport, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vezetőjének, és irányították a kommunista csoport, a Japán Vörös Hadsereg terrorista támadását a Tel-avivi Lod repülőtér (a mai Ben Gurion repülőtér) ellen.

A diktatúra és a palesztin terrorista csoportok közötti kapcsolatok az 1990-es években Izrael és a palesztinok között aláírt ideiglenes békeszerződések sorozatát, az oslói egyezményeket követően gyengültek, de a Hamász 2007-es gázai övezeti hatalomátvétele újjáélesztette őket.

A The Telegraph szerint miután Izrael 2014-ben elindította a Protective Edge nevű hadműveletet a Gázai övezetben, a Hamász katonai segítséget kért Észak-Koreától.

Egy titkos üzlet keretében a hírek szerint a Hamász egy libanoni cégen keresztül előleget fizetett rakétákért és katonai kommunikációs eszközökért.

A fegyverek Észak-Koreából a Hamásznak történő átadását valószínűleg harmadik felek végezték. A fegyverek egyik lehetséges útvonala Iránból Szudánba, majd Egyiptomba vezetett, ahonnan alagutakon keresztül jutottak be az övezetbe.

2009-ben koreai fegyverraktárakat fedeztek fel az Egyesült Arab Emírségekben és Thaiföldön, amelyeket feltehetően a Hamász és a Hezbollah számára szántak.

Az 1980-as években a Hezbollah ügynökei katonai kiképzés céljából utaztak a diktatúrába. A 2000-es években észak-koreai oktatók képezték ki a Hezbollahot a fegyverek, élelmiszerek és orvosi eszközök tárolására szolgáló földalatti bunkerek építésére.

E segítséggel a terrorszervezet kiterjedt alagúthálózatot is kiépített a libanoni Litani folyótól délre, az izraeli határig, ami lehetővé tette számára, hogy rakétavetőket tároljon a föld alatt, és elkerülje az izraeli légi megfigyelést.

Észak-Korea állítólag Iránon és Szírián keresztül rakétákat is szállított a Hezbollahnak.

2007 szeptemberében az izraeli légierő repülőgépei csapást mértek egy atomreaktorra, amelyet Szíria évek óta titokban épített észak-koreai segítséggel. A mezőgazdasági farmnak álcázott reaktorban észak-koreai tudósok dolgoztak.

Amichai Orkaby, Dél-Korea tiszteletbeli konzulja Izraelben kijelentette, hogy a Kim Dzsongun vezette kommunista szomszédos állam aktívan dolgozik a Közel-Kelet destabilizálásán, és nehéz gazdasági helyzete miatt Észak-Korea továbbra is bevételi forrásokat keres a nemzetközi szankciók kijátszására.

Az október 7-i események aggasztják Dél-Koreát, amely most felméri, hogy képes-e meghiúsítani egy észak-koreai támadást a határról a területére. Köztudott, hogy Dél-Korea információkat gyűjt a gázai-övezetben történtekről, sőt, azt tervezi, hogy hírszerzési céllal küldöttséget küld Izraelbe.

A JoongAng Ilbo című dél-koreai napilap vezércikket közölt, amelyben arra szólította fel az ország vezetését, hogy tanuljon Izrael kudarcából a Hamász-támadás megakadályozásában, és növelje a felkészültségét egy esetleges észak-koreai támadásra.

„Izrael helyzete, amelyet ellenségek és terrorszervezetek vesznek körül, tükrözi Dél-Korea jelenlegi biztonsági helyzetét”

– áll a cikkben.

„Még a Moszadnak sem sikerült észlelnie a támadás jeleit. A kormánynak alaposan fel kell készülnie az észak-koreai katonai provokációk lehetőségére”.

Megerősítették: észak-koreai fegyvereket is használ a Hamász Izrael ellen

Kérdés, hogy miként kerültek a fegyverek Gázába. Észak-Korea persze tagadja, hogy közvetlenül adna fegyvert a palesztin terrorcsoportoknak.