Magyarország és Németország útlevelet adott a gázai izraeli túszoknak

Magyarország és Németország kormányai útlevelek kibocsátásán keresztül adtak az állampolgárságot a Hamász terrorista mozgalom által elfogott izraeli túszoknak – derül ki a The Jerusalem Post exkluzív értesüléseiből.

A magyar vagy német állampolgársággal ellátott túszok egy része még mindig a Hamász fogságában van a Gázai övezetben.

Az útlevelet kapott izraeliek családtagjai a közép-európai országokban születtek.

A kettős állampolgárság szerepet játszhat a túszok kiszabadítására irányuló bonyolult tárgyalásokban, mivel a külföldi államok beavatkoznak, és igyekeznek megvédeni állampolgáraikat. Nem világos, hogy a túszok mikor kapták meg a magyar és a német és útlevelet.

Azok a külföldi országok, amelyek útlevelet adnak ki a gázai túszoknak, egyfajta védelmet nyújthatnak az áldozatoknak. Vegyük Svédország 2018-as példáját, amikor a skandináv ország állampolgárságot adott az iráni túsznak, Ahmadreza Djalalinak, a stockholmi Karolinska Intézet orvosának és oktatójának.

Dzsalalit 2016-ban tartóztatták le Iránban, majd később kémkedésért elítélték, amit széles körben kirakatperként ítéltek el. Még nem végezték ki, és nem világos, hogy svéd állampolgársága akadályozza-e Teherán kivégzési szándékát.

November 8-án a Hamász legalább 28 országból tartott túszokat.

Amikor arról kérdezték, hogy az európai országok izraelieknek adnak-e útlevelet, az izraeli külügyminisztérium szóvivője az értesülést nem kommentálta.

A német külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni. Magyarország külügyminisztériuma sem válaszolt azonnal a Post sajtómegkeresésére.

Október végén a Fox News Digital amerikai szervezetekről számolt be, amelyek arra sürgették Németországot, Ausztriát és az Egyesült Államokat, hogy adjanak ki útlevelet a túszoknak.

Yigal Carmon, a washingtoni székhelyű Middle East Media Research Institute elnöke és alapítója a Fox News Digitalnak Ausztriával és Németországgal kapcsolatban azt mondta:

„Azt kellene tenniük, amit Raoul Wallenberg és mások tettek a második világháború alatt. Most itt az ideje, hogy a kormányoknak Wallenbergnek kellene lenniük és zsidókat menteniük, mert a Hamasz azt mondta, hogy csak kettős állampolgársággal rendelkező túszokat engednek szabadon”.

Wallenberg svéd diplomata volt, aki legalább 20 ezer magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt idején. Wallenberg „védőútleveleket” állított ki azoknak a zsidóknak, akiket a svéd királysá alattvalóiként azonosítottak.

Jonathan Greenblatt, a New York-i székhelyű Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója akkor a Fox News Digitalnak nyilatkozva azt mondta: „A túszok számára sürgősségi állampolgárság és útlevelek kiadásának ötlete nem csak Németország és Ausztria számára jó ötlet, hanem más nemzeteknek, köztük az Egyesült Államoknak is azonnal meg kellene vizsgálnia.

Erkölcsi kötelességünk, hogy minden eszközt felhasználjunk, hogy ezeket a túszokat a Hamász terroristáinak kezéből biztonságba juttassuk”.”

Abraham Cooper rabbi, az Wiesenthal Központ igazgató-helyettese és a globális társadalmi akciók igazgatója a Fox News Digitalnak nyilatkozva elmondta: „Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a Hamász által foglyul ejtett ártatlan izraelieket szabadon engedjék. Amíg az Európai Unió az úgynevezett humanitárius szünet megvitatására ülésezik, Németországnak és Ausztriának azon kell dolgoznia, hogy megerősítse Izrael iránti támogatását, és minél hamarabb megadja a kettős állampolgárságot”.”

A legendás nácivadászról, Simon Wiesenthalról elnevezett Wiesenthal Központ azt írta, hogy a Hamász terroristacsoport „bejelentette, hogy külön fog eljárni a közös állampolgársággal rendelkező izraeliekkel”.

Magyarország ezúttal is gyorsan cselekedett és erkölcsi példát mutatott.

Megtörtént a bejelentés: Jeruzsálembe utazik Szijjártó Péter

A külügyminiszter a Facebook-oldalán írt az Izraellel kapcsolatos magyar álláspontról.