Izraeli katonai vezetés: Gázai klánoknak kellene átvenniük az irányítást

Magas rangú védelmi tisztviselők kezdetben olyan klánoknak akarják átadni a Gázai-övezet irányítását, akik hagyományosan bizonyos városokhoz és szektorokhoz kötődnek – értesült a The Jerusalem Post.

Az elképzelés az lenne, hogy a Hamászt olyan családi csoportokkal, azaz klánokkal helyettesítsék, amelyek nem állnak olyan szoros kapcsolatban a terrorcsoporttal, és az élelmiszer, a víz és más kulcsfontosságú ellátmányok feletti ellenőrzést is olyan gázai csoportoknak adnák át, amelyek nem a Hamászhoz tartoznak.

Ez kihívás lesz, mivel a Hamász 16 éve irányítja Gázát, és a védelmi tisztviselők nem magyarázták el, hogyan tudnák garantálni az ilyen szétválasztást, de a taktikát az Egyesült Államok némi sikerrel alkalmazta Irakban és Afganisztánban az ottani rendszerek bukása után.

A Hamász brutalitással irányította Gázát, lecsapva minden olyan csoportra, amely bármilyen szinten versenytársként próbált meg érvényesülni, néha megölve, néha megcsonkítva ellenfeleit.

Az sem világos, hogyan fog ez működni, tekintve, hogy Gáza északi részének 1,4 millió lakosából szinte az összeset evakuálták Gáza déli részére, és Gáza északi részének nagy része várhatóan évekig – egyesek szerint akár öt évig is – lakhatatlan lesz.

Továbbá az USA és a nemzetközi közösség szerepet szán a Palesztin Hatóságnak, aminek Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellenállt, még akkor is, ha jelenlegi partnere, de a miniszterelnöki székért való jövőbeni fő riválisa, Benny Gantz nyitva tartotta a lehetőséget.

Egy másik lehetőség a helyi klánok keveredése a Palesztin Hatósággal, valamint más arab országok, például Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek bevonásával, mindez valamilyen ENSZ-ernyő alatt.

Izrael Kongóval és más országokkal tárgyal a gázai önkéntes migrációról

Paradigmaváltás: a palesztinok „önkéntes áttelepítését” a Gázai övezetből egyre többen támogatják.