Izrael levadássza az összes terrorista vezért

A Hamász helyettes vezetőjének, Száleh al-Arourinak a megölése Bejrútban igazi „gamechanger”, és egy korszak végét jelenti a Hamász terrorszervezet számára, mivel a Hamász évtizedek óta egyre nagyobb büntetlenséget élvezett bűneiért. Mostanáig — írja Seth J. Franzman, a The Jerusalem Post publicistája.

Vezetői például egyre aktívabbá váltak külföldön, Dohában, Bejrútban és Ankarában ingázva. Október 7-e után a Hamász azt is elérte, hogy számos ország ne ítélje el az emberiség elleni bűntetteit. Oroszország, Kína, Törökország és más kulcsfontosságú országok például nem ítélték el a Hamász támadását.

A Hamász nemzetközileg szinte teljes büntetlenséget élvezett. Gázában részben azért tudott terroralagút-birodalmat kiépíteni, mert külföldről kapott finanszírozást, és mert szervezetek sokasága volt hajlandó foglalkozni az egészségügyi ellátással és az alapvető szolgáltatásokkal.

A Palesztin Hatóság még fizetéseket is osztogatott Gázában, annak ellenére, hogy a Hamász 2007-ben kiszorította a Palesztin Hatóságot a gázai kavarodásból. Az egész helyzet rendkívül furcsa volt. A Hamász, egy terrorista csoport, úgy irányította Gázát, mintha kormány lenne.

A Hamász vezetőségét a katari Dohában látják folyamatosan vendégül. Katar az USA egyik legfontosabb nem NATO-szövetségese. A Hamász befogadásával Doha valójában megnövelte a nyugati szövetséges státuszát. Törökország, a NATO tagja, szintén vendégül látta a Hamász vezetőit az évek során különböző találkozókra.

Most viszont likvidálták Arourit. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője azt mondta, hogy a Hamászt „soha nem fogják legyőzni”, miután Izrael meggyilkolta helyettes vezetőjét, Száleh al-Arourit Libanonban.

„Egy olyan mozgalmat, amelynek vezetői és alapítói mártírként esnek el népünk és nemzetünk méltóságáért, soha nem lehet legyőzni”

– mondta Haniyah kedd este.

A Hamász kedden másokat is elvesztett Bejrútban. Samir Findi Abu Amer és Azzam Al-Aqraa Abu Ammar, ugyanabban a dahiyehi robbanásban haltak meg, amelyben Arouri is. A Hezbollah nem lepődött meg. Az a tény, hogy az incidens egy olyan területen történt, amelyet ő ellenőriz, és ahol biztonságban érzi magát, a Hezbollah szempontjából igen kínos és azt állítja, hogy a „merénylet” nem marad „válasz nélkül”.

A Hezbollah a következőket nyilatkozta: „Mi, a Hezbollah, megerősítjük, hogy ez a bűncselekmény nem marad válasz nélkül vagy büntetlenül… A Szaleh al-Arouri sejk meggyilkolását… Bejrút déli külvárosának szívében elkövetett gyilkosságot Libanon elleni súlyos támadásnak tekintjük… és a háború veszélyes fejleményének”. Törökország már korábban is figyelmeztetett a Hamász bármely Törökországban tartózkodó tagjának megölése ellen.

Érdemes felidézni néhány részletet Arouriról. A Ramallah melletti Arura faluban született 1966-ban. Terrorista tevékenységbe keveredett, és 1992-ben öt év börtönbüntetésre ítélték. Ez az Osló-korszakban történt, amikor a Hamász megpróbálta szabotálni az Izraellel kötött békeszerződést.

A Meir Amit hírszerzési információs központ szerint 2010-ben szabadult a börtönből, és Jordániába, majd Szíriába, végül Törökországba költözött. Ezután rövid időre Katarba, majd Bejrútba ment, ahol lényegében a Hezbollahhoz csatlakozott, és Libanonból kiindulva kezdett el bűncselekményeket tervezni. Az Egyesült Államok 2015-ben terroristának minősítette, és az USA 5 millió dolláros jutalmat tűzött ki rá. Szerepet játszott a 2017-es Shalit-alkuban, amelyben több mint 1 000 terroristát, köztük Yahya Szinwar-t engedtek szabadon Gilad Shalit izraeli katonáért cserébe. A Hamász helyettes vezetőjévé választották 2017-ben – jegyzi meg az Al-Mayadeen média.

Arouri folyamatosan részt vett terrortámadások támogatásában és tervezésében. Kapcsolatba hozták három izraeli tinédzser 2014-es elrablásával és meggyilkolásával. Figyelmeztetett 2023 szeptemberében, hogy háború közeleg a Közel-Keleten és Izraelt hibáztatta egy ilyen forgatókönyvért.

Szeptemberben Libanonban találkozókon is részt vett a palesztin Iszlám Dzsihád, iráni tisztviselők és a Hezbollah képviselőivel. Szeptember közepén Izrael elleni támadások fokozására szólított fel. Néha úgy jellemzik, mint az október 7-i támadás „tervezőjét”.

Dicsérte az október 7-i támadást, és azt állította, hogy az válasz volt „a megszállás bűneire”.

Most úgy tűnik, hogy az Arouri korszak véget érhet. Ő volt a Hamász terroristák élő megtestesítője. Az a képessége, hogy könnyedén mozoghatott a régióban, példa volt arra, hogyan működött nyíltan a Hamász. A Hamász kihasználta a régiót. Irán támogatásával a Hamász képes volt a régió hozzáállásának manipulálásában és kiépíteni hatalmas terrorista infrastruktúráját Gázában.

Arouri kulcsfontosságú része volt ennek a gépezetnek. Törökországban és legutóbb Bejrútban is képes volt hálózatot építeni, hogy növelje az Izraelre irányuló fenyegetéseket. A térség számos médiuma foglalkozik most Arouri életével. Az öböl menti Al-Ain média és az Arab News is közölt cikkeket, amelyekben az életét és az évek során végzett műveleteit taglalják.

Az Arouri korszakot egy olyan időszak is fémjelzi, amikor a Hamász minden korábbinál komolyabb kapacitást épített ki Gázában, miközben vezetői külföldön élvezik a biztonságot.

Khaled Mashal például az 1990-es években képes volt Jordániába utazni. A Hamász vezetői, akiket Izrael az 1990-es években rövid időre Libanonba száműzött, nemzetközi támogatást kaptak. A csoport azonban a 2000-es évek elején, az intifáda idején jobban elszigetelődött. Arouri szerepe a régióban kulcsfontosságú volt a csoport terjeszkedésében az elmúlt évtizedben.

Izrael Bejrútban likvidálta a Hamász helyettes vezetőjét

A zsidó állam a háború kitörése után közölte, hogy le fogja vadászni a külföldön bujkáló terrorvezéreket.