Izraeli zászlót égetett egy jordániai képviselő

Khalil Attiya jordániai parlamenti képviselő csütörtökön elégetett egy izraeli zászlót az Arab Liga Kairóban ülésén.

A közösségi médiában közzétett felvételeken látható, amint Attiya elégeti a zászlót, miközben a többi résztvevő tapsol.

Jordánia Egyiptom mellett egyike annak a két arab országnak, amelynek békeszerződése van Izraellel. Az ország parlamentje azonban, amely többnyire iszlamistákból áll, továbbra is Izrael-ellenes, és tagjai nem egyszer felszólítottak a békeszerződés érvénytelenítésére.

Joe Truzman on Twitter: „Jordanian MP Khalil Attiya burns the Israeli flag at the Arab League session in Cairo. pic.twitter.com/AG8nWmiNmT / Twitter”

Jordanian MP Khalil Attiya burns the Israeli flag at the Arab League session in Cairo. pic.twitter.com/AG8nWmiNmT

2017-ben a jordániai parlament elfogadott egy javaslatot, amely egy olyan bizottság felállítására irányult, amely újraértékeli az Izraellel fennálló valamennyi hivatalos kapcsolatot, beleértve a békeszerződést is. A békeszerződés felmondásának jogköre azonban továbbra is a király kezében van.

Attiya számára nem idegenek az Izraellel kapcsolatos viták. 2014-ben imát és egyperces csendet ajánlott fel annak a két terroristának a tiszteletére, akik öt embert gyilkoltak meg egy jeruzsálemi zsinagógában.

Később megjelent egy televíziós műsorban, ahol többször is kijelentette, hogy „gyűlölöm a zsidókat”.

Jordánia, és leginkább királyának, Husszeinnek viszonya Izraelhez bonyolult. Az ország lakosságának több, mint fele palesztin, amennyiben nagyobb számú palesztin menekülne az országba, előfordulhat, hogy egy felkelés útján megdöntenék a kisebbségi hasemita házhoz tartozó király hatalmát. Erre vonatkozó precedens a Fekete Szeptemberként ismert fegyveres konfliktus a Husszein király által vezetett Jordánia és a Jasszer Arafat elnök által vezetett Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) között. A harcok fő szakaszára 1970. szeptember 16. és 27. között került sor, bár a konfliktus bizonyos vonatkozásai 1971. július 17-ig folytatódtak.

Az 1967-es hatnapos háborút követően a palesztin feddájin gerillák Jordániába települtek át, és fokozták támadásaikat Izrael és az izraeli „megszállt” területek ellen. Központjuk a jordániai Karameh határvárosban volt, amelyet Izrael 1968-ban egy csata során célba vett, ami a Fedajin arab támogatásának megugrását eredményezte.A PFSZ ereje nőtt, és 1970 elejére a PFSZ-en belüli csoportok a jordániai Hásemita Monarchia megdöntésére szólítottak fel, ami 1970 júniusában erőszakos összecsapásokhoz vezetett.

Husszein habozott elűzni őket az országból, de a PLO folyamatos jordániai tevékenysége az 1970. szeptember 6-i Dawson’s Field-i gépeltérítésekben csúcsosodott ki. Ennek során a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) három polgári utasszállító repülőgépet foglalt el és kényszerített leszállásra a jordániai Zarqa városában, ahol külföldi állampolgárokat ejtettek túszul és a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt felrobbantották a gépeket. Husszein ezt tekintette az utolsó cseppnek a pohárban, és utasította a jordániai hadsereget, hogy lépjen fel.

A fenti cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt szerkesztette és időzített módon, automatikusan került ki oldalunkra.

Az önkéntes kivándorlás lehetővé tételével lehetne enyhíteni a gázai helyzetet?

Erősödik az a közvélekedés, hogy a Gázai problémát a lakosok más országokba történő önkéntes kivándorlásának lehetővé tételével kellene enyhíteni. De melyek lehetnek a célországok?