Hoppá! Még egy gázai kórház alatt találtak terroralagutat az izraeli katonák

A Rantiszi kórház alatti alagút infrastruktúráját és aknáit megsemmisítették.

Az elmúlt hetekben az izraeli hadsereg katonái három működő alagútaknát találtak és kutattak át a Rantiszi kórház alatt és közelében.

A hadsereg speciális egysége átkutatta a területet, a művelet során kiderült, hogy az aknákat széles földalatti hálózat köti össze, amely a kórház alatt halad át, több kilométer hosszan, és Gáza város szívében lévő stratégiai pontokhoz vezet.

A rantiszi alagút egy iskola közelében van, és egy másik iskolához vezet a környéken. Az alagút a Gázai övezet északi részén folytatott harcok és terrortámadások végrehajtására szolgáló parancsnoki és irányító központként is szolgált.

A terület egyik lányiskolájában található üzemelő akna körülbelül 20 méter mély, és tartalmaz egy liftet és elektromos infrastruktúrát. Egy másik műveleti aknát a Hamász Gázai övezetbeli haditengerészeti egységének egyik parancsnoka által használt rejtekhely egyik lakásában találtak.

Az alagutak domborzatában elágazásokat és robbanóajtókat helyeztek el – amelyeket úgy terveztek, hogy megakadályozzák az IDF katonáinak betörését, és védelmet nyújtsanak az alagút infrastruktúrájának megrongálódása ellen.

„A kórház és az iskola közelében lévő aknák leleplezése ismét bizonyítja, hogy a Hamász cinikusan használja ki a civil lakosságot, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, köztük menekülteket és gyerekeket” – közölte az IDF.

A kórház területén lévő épületekben jelentős terrorista infrastruktúrát találtak, köztük parancsnoki és irányító központokat, médiaszereléseket, térképeket, segédeszközöket és számos robbanóanyagot és fegyvert.

Izraelben betelt a pohár: bekeményítenek az ENSZ-alkalmazottakkal szemben

Izrael szerint a nemzetközi szervezet „szégyenletes” választ adott a Hamász október 7-i mészárlására.