Holokauszt-túlélők után kémkedett a holland elhárítás

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság ügyvezető alelnöke, Christoph Heubner felháborodását fejezte ki a holland titkosszolgálat holokauszt-túlélők elleni kémkedése miatt. A világ Auschwitz-túlélői számára a hír „olyan, mint egy pofon, és mélyen lesújtó esemény” – mondta Heubner kedden Berlinben.

A most kirobbant ügy hátterében a Het Parool című amszterdami napilap szombati beszámolója áll. A cikk szerint a holland belföldi hírszerzés az 1980-as évekig kémkedett az auschwitzi túlélők ellen.

Az 1956-ban alapított holland Auschwitz-bizottságban való részvételüket ugyanis veszélyesnek tekintették a „demokráciára” nézve.

A nyomozás kiterjedt Annetje Fels-Kupferschmidtnek, a Holland Auschwitz Bizottság akkori elnökének a lakóhelyére is. Ennek megfelelően az Auschwitz-Birkenaui Emlékhelyen végzett tevékenységekben való részvételét is megfigyelték.

A holland választásokon győztes Geert Wilders miatt őrjöngenek a palesztinok

Hollandia történetének legizraelpártibb kormánykoalíciója jöhet, ha minden jól alakul.

Ennek fényében Heubner bocsánatkérést követelt a holland hatóságoktól. Ez azért fontos, mert sok Auschwitz-túlélő jól emlékszik arra, hogy a hidegháború idején

hogyan bélyegezték őket államellenségnek és kommunistának az Auschwitzról való megemlékezésért és az elkövetők üldözése és elítélése mellett való kiállásukért.

Sokakat bosszantott ugyanis keleten és nyugaton is, hogy a túlélők a megosztott Európa határain túl is megpróbáltak kapcsolatban maradni egymással.

Győzött a józan ész: mégsem nevezik át az Anne Frank óvodát!

Meghátrált a tangerhüttei polgármester.