Nem adja fel a harcot a Hamász vezetője

Yahya Sinwar, a Hamász vezetője először szólalt meg azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, és egyértelművé tette, hogy a túszok kiszabadítására irányuló fogolycsere jelenleg nincs napirenden.

A Gázán kívüli Hamász-vezetőknek küldött üzenetében Szinwar egyértelművé tette, hogy az Izz ad-Din al-Kasszam, a Hamász katonai ága nem fog engedni a „megszállók feltételeinek”.

Az Al-Jazeera hétfői beszámolója szerint Szinwar üzenetében kifejezte „nagyrabecsülését” a gázai lakosok iránt, és azért, hogy áldozatot hoznak, és kifejezik bátorságukat és szolidaritásukat.

Szinwar azt is írta, hogy a Hamász csapatai

„példátlan csatát vívnak az izraeli megszálló erők ellen”, és hangsúlyozta az izraeli áldozatok magas számát: „Egyharmaduk meghalt, egy másik harmaduk megsebesült, egyharmaduk pedig örökre rokkant” – mondta, azt állítva, hogy 5 000 katonát és parancsnokot támadtak meg.

Szinwar szerint a Hamász hadserege „megsemmisítette a megszállók hadseregét”, és „úton van a megsemmisítésük felé – és mi nem fogunk engedni a feltételeiknek”.

Izrael a Hamász vezetőinek kiutasítását követelné Gázából a tűzszünetért cserébe

Ennek a lehetőségét  a politikai és katonai vezetés is megvitatta, konkrét javaslat azonban még nincs az asztalon.