Rekordáron kelt el a nemrég elhunyt Talmud-tudós strejmelje

1,8 millió dollárért vásárolta meg egy haredi üzletember a nemrég elhunyt Talmud-tudós bölcs rabbi, Chaim Kanievsky rabbi szőrmekucsmáját.

Az úgy nevezett strejmelt, mely jellemzően a Kelet-európai hászidok szombati, illetve ünnepnapi viselete egy aukciós ház bocsátotta árverésre. A rendkívüli érdeklődés miatt az ár igen magasra szökött, mígnem 1,8 millió dollárért jutott hozzá a legmagasabb ajánlatot tevő.

A majd’ két éve elhunyt Chaim Kanievsky rabbi korunk egyik legkiemelkedőbb Tóra- és Talmudtudósa volt, akit rendkívüli népszerűség és tisztelet övezett az ultraortodox világban és azon túl is. Kanievsky rabbi híresen napjának minden percét tanulással töltötte, szinte ki sem mozdult kicsi, szerény Bné báráki otthonából, ahova naponta százak érkeztek a bölcs tanácsát és áldását kérve.

Kanievsky strejmeljének különlegességét növeli, hogy azt apósától, a néhai Joszef Shalom Eljasivtól, az izraeli litván-haredi közösség egykori vezetőjétől örökölte. Eljashiv rabbi ugyanis neki adta a régi shtreimelét, miután élete vége felé vett magának egy újat.

Kanievsky rabbi a shtreimelt a zsidó ünnepeken a kiddus és az étkezési áldás elmondása után viselte.

Egy új strejmel ára, amelyet a haszid haredi férfiak gyakran viselnek házasságkötésük után,  3 000 és 5 000 dollár között mozog, igazi prémből, kézi munkával, méretre készül.
Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelentette meg.

Böjttel emlékezik a zsidóság a Szentély lerombolásának kezdetére

Ma van a héber naptár szerinti tévét hónap 10-e.