Palesztinok ezrei térnek vissza dolgozni az izraeli településekre

Az Izraeli Védelmi Erők Központi Parancsnokságának döntése nyomán a következő napokban 8 000-10 000 ciszjordániai palesztin munkás térhet vissza munkahelyére az izraeli ciszjordániai településeken — közölte a Times of Israel.

Szerdán az IDF elfogadta az izraeli munkaadók által előterjesztett kérést, hogy a palesztinok visszatérhessenek a településeken való munkavégzésre, bár az október 7. előtt érvényben lévőnél szigorúbb biztonsági feltételek mellett.

A döntés, hogy engedélyezik a munkába való visszatérést, a gyárak és üzletek tulajdonosainak jelentős nyomására született, akik komoly gazdasági károkat szenvednek a munkaerő tekintélyes részének elvesztése miatt.

A Hamász október 7-i sokkoló támadása óta – amelyben több mint 1 200 ember halt meg és mintegy 240-et ejtettek túszul, amikor terroristák ezrei özönlöttek Dél-Izraelbe Gázából – több mint 150 000 ciszjordániai palesztin nem tudott belépni Izraelbe vagy izraeli településekre munkavállalás céljából.

Az október 7-i támadást és az azt követő gázai háborút megelőzően mintegy 150 000 ciszjordániai palesztin és további 17 000 gázai övezeti palesztin rendelkezett engedéllyel arra, hogy legálisan beléphessen Izraelbe munkavállalás céljából.

Az elmúlt hetekben több ezer palesztin állítólag már visszatérhetett munkahelyére különböző izraeli tulajdonú ciszjordániai ipari üzemekbe, ám a zsidó településeken belül dolgozó palesztinok még nem kaptak engedélyt a visszatérésre.

A ciszjordániai palesztinok számára a munkába való visszatérést csak abban az esetben hagyják jóvá, ha a munkáltató megfelelő biztonsági feltételeket biztosít a munkahelyen – jelentette a Kan news.

A munkavállalók csak a munkahelyen kijelölt területeken belül mozoghatnak majd szabadon, és a munkáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden hét munkavállalóra jusson egy fegyveres biztonsági őr, amely költséget a munkáltatók, és nem a kormány fedez.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerda délután közzétett levelében Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóhoz fordult azzal a kéréssel, hogy helyezze hatályon kívül a döntést.

„Álláspontom az ügyben mindenki számára ismert – a terrorizmust támogató Palesztin Hatóság palesztin munkavállalóinak Izrael Államba való behozatala veszélyezteti az ország polgárait, és megnyitja az utat az október 7-i események megismétlődése előtt”

– közölte a jobboldali miniszter.

„Ciszjordánia lakóinak vére nem kevésbé vörös, mint Izrael állampolgárainak vére”.

Míg a palesztinok visszatérhetnek a ciszjordániai izraeli munkáltatókhoz dolgozni, nem tudni, hogy ez mikor terjed ki az ún. zöld határvonalon belül foglalkoztatottakra, mivel ezt a döntést csak a kormány hagyhatja jóvá.

December elején a biztonsági kabinet megvitatta azt a javaslatot, hogy a ciszjordániai palesztinok visszatérhessenek Izraelen belülre dolgozni, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem bocsátotta szavazásra a kérdést a biztonsági kabinet miniszterei közötti állítólagos nézeteltérések és a félelmek miatt, hogy nem lesz meg a többség.

Amikor a 15 tagú társadalmi-gazdasági bizottság december 11-én megvitatta a kérdést, 13 miniszter szavazott a palesztin munkások visszatérésének engedélyezése ellen, Avi Dichter mezőgazdasági miniszter és Joav Ben Tzur munkaügyi miniszter tartózkodott.

Ugyanezen az ülésen Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter felszólalt a palesztinok ciszjordániai munkába való visszatérésének engedélyezésére vonatkozó tervek ellen, mondván, hogy egy ilyen döntés „veszélyt jelentene” a telepesekre.

Gyakorlatilag összeomlott az izraeli turizmus

A koronavírus-járvány óta nem látott mélyrepülésben az Izraelbe látogatók száma.